STA, 28. 6. 2010

Kuhinja po meri

Mestno gledališče Ptuj se pripravlja na svojo zadnjo premiero letošnje sezone.

 

Na dvorišču nekdanjega Dominikanskega samostana bodo 10. julija uprizorili delo sodobne skandinavske avtorice Vale Thorsdottir Kuhinja po meri, ki ga bo režiral Igor Samobor. Predstava je nastala v koprodukciji z Gledališčem Glej Ljubljana.

V ptujskem gledališču priporočajo, naj si gledalec pred ogledom predstave v spomin prikliče humor skupine Monty Python, cepljen s pregovorno duhovitostjo voznika Formule 1 Mike Hakkinena, ki je postavljen na oder v maniri srednjeveškega pouličnega gledališča "commedie dell'arte". Obljubljajo namreč veliko nevsakdanjega humorja, izpeljanega iz povsem vsakdanjih tem, s predstavo pa nadaljujejo žlahtno tradicijo poletnih projektov, ki zmeraj razburkajo dopustniško zasanjanost.

Avtorica Vala Thorsdottir je študirala gledališke študije na angleškem Bretton Hall Collegeu v Leedsu, pozneje pa se je udeležila številnih delavnic pri mojstrih, kot so Dario Fo, Ferruccio Soleri in John Wright. V zadnjih 15 letih je poleg pisanja za številne gledališke, radijske in televizijske projekte delovala tudi kot igralka.

V njenem delu Kuhinja po meri je v središču pozornosti ženska, nekaj let staro dramsko besedilo pa je islandska dramatičarka srednje generacije kot hommage in memoriam sestavila po motivih petih kratkih zgodb Svave Jakobsdottir. Njen opus določa analiza ženske vloge znotraj družinske celice in širše.

Med dramatizirane in nekoliko prilagojene zgodbe Svave Jakobsdottir Drug za drugega, Kuhinja po meri, Zgodba za otroke, Rak, poroka, smrt in Zabava pod kamnitim zidom Vala Thorsdottir vplete še izvirno lastno Nosečnico, ki drugim dramskim mini pripovedim z že nekoliko pretečenim rokom trajanja služi kot okvir in jih obrne v sodobnejši kontekst.

Predstava je tako skupek šestih žanrsko heterogenih dramskih situacij, ki se pred očmi bralca in gledalca ena v drugo prelivajo in prepletajo brez povezovalnega lika, med seboj pa jih poleg iste ideološke točke zanimanja druži kanček nadrealizma, so sporočili iz Mestnega gledališča Ptuj.

Režije se je lotil rojeni Ptujčan Igor Samobor, sicer že dolga leta stalni član ansambla SNG Drama iz Ljubljane. Kot pri mnogih igralcih, je tudi pri njem zrasla želja, da bi gledališko predstavo ustvaril še z druge, režiserske perspektive. Svoj režiserski krst bo doživel prav tam, kjer se je njegova igralska pot tudi začela - na ptujskem odru. Z omenjenim gledališčem sicer Samobor sodeluje že pri Žabah, uspešnici letošnje gledališke sezone.

Za prevod in dramaturgijo je poskrbela Eva Mahkovic, za scenografijo in kostumografijo ob Samoborju še Ema Kugler, glasba pa je delo Gregorja Grudna in Jerneja Jurca. V predstavi bodo nastopili Nina Valič, Matej Puc, Jure Henigman, Gregor Gruden in Jurij Drevenšek.