Bunker / Kriterij, 23. 3. 2020

Kritiška platforma Kriterij.si vabi piske in pisce

Kot vse drugo je začasno ustavljen tudi program v Stari elektrarni – zato stoji tudi Kriterij (www.kriterij.si). Ker je Kriterij namenjen refleksiji programa elektrarne, tega pa trenutno ni, in ker si želijo, da ostane medij živ ter da še naprej ponuja delo, so objavili razpis, s katerim iščejo piske in pisce.

K sodelovanju vabijo avtorice in avtorje naslednjih treh sklopov:

  • Gledališče se seli na splet – veliko gledališč trenutno ponuja svoja dela on-line. Kaj to pomeni za prihodnost umetnosti, ki jo izjemno zaznamuje ravno njena efemernost, živa prisotnost, fizičnost? Kaj to pomeni za vrednotenje teh del?
  • Ocene on-line predstav, ki so bile v elektrarni ali so Bunkerjeva produkcija – trenutno objavljajo dela na spletu; vabijo k pisanju o predstavah – recimo o fenomenu Liričnih utrinkov v mestu, predstavah Betona Ltd. … ali pa o elektrarni in različnih aspektih njenega delovanja.
  • Post-koronska Stara elektrarna (elektrarna je tu lahko uporabljena samo kot primer za celotno umetniško polje, za celotno NVO polje, za celotno gledališko in sodobnoplesno polje …): vizije, strahovi, bojazni, tesnobe, predlogi, projekcije …

Članki bodo lektorirani in honorirani, kogarkoli zanima pisanje, naj se javi urednici Kriterija, Almi R. Selimović na mail: kriterij@bunker.si

K pisanju so vabljeni tako že uveljavljeni kot neuveljavljeni pisci, prav tako ni nujno, da prihajajo s področja umetnosti.

Zadnja predstava, ki je bila odigrana v elektrarni, je bila Postaja samobitno Klemna Janežiča, ki je bila obenem verjetno ena zadnjih predstav, odigrana na večer razglasitve epidemije. Muanis Sinanović je o predstavi že napisal tekst z naslovom Privajanje na svetlobo in v njem zajel tudi posebno stanje, v katerem je bila uprizorjena.

Bunker, Kriterij, Koronavirus