STA, 11. 8. 2023

KPK primer Makarovič odstopil policiji

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila zadevo glede suma korupcije in suma kršitve integritete uradne osebe glede letošnjega izplačila denarnega dela Prešernove nagrade prejemnici te nagrade za leta 2000, umetnici Svetlani Makarovič. Na KPK ločenega postopka niso uvedli, so pa primer odstopili policiji.
:
:

Foto: Daniel Novakovič / STA

Kot so sporočili iz KPK, je komisija v predhodnem preizkusu ugotovila, da zadevo že obravnava urad za nadzor proračuna, ki je primarno pristojen inšpekcijski organ za nadzor zakonitosti izplačil iz proračuna, zato ločenega postopka KPK ni uvedel. Dodali so, da navedbe iz prijave tudi ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve iz lastnih pristojnosti.

Ker pa je KPK ugotovil, da iz zadeve izhajajo tudi razlogi za sum storitve kaznivega dejanja izplačila brez pravne podlage in s tem oškodovanje proračuna ministrstva za kulturo, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, je primer v preučitev oziroma nadaljnjo obravnavo KPK odstopil policiji, so še sporočili.

KPK je uvedel predhodni preizkus primera Makarovič julija, potem ko je komisija DZ za nadzor javnih financ predlagala, da tako KPK kot računsko sodišče preučita letošnje izplačilo denarnega dela Prešernove nagrade Makarovič.

Ministrstvo za kulturo je namreč junija umetnici Makarovič iz proračuna nakazalo denarni del Prešernovega nagrade v višini 8346 evrov, zaradi česar je NSi zahtevala sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, na kateri so med drugim sprejeli sklep, da izplačilo denarnega dela Prešernove nagrade preverita računsko sodišče in KPK.

Makarovič je bila prejemnica Prešernove nagrade za leto 2000, a jo je v celoti zavrnila. Pred podelitvijo letošnjih Prešernovih nagrad je umetnica izrazila pričakovanje, da ji bodo vrnili nagrado za življenjsko delo. Željo je izrazila potem, ko so se v javnosti razširile govorice o domnevnih zlorabah patra Marka Rupnika in vprašanju upravičenosti njegove Prešernove nagrade za življenjsko delo, zaradi katere je umetnica Prešernovo nagrado tudi zavrnila.

Svetlana Makarovič, Prešernova nagrada