STA, 12. 2. 2016

Koreografinja Magdalena Reiter med odtujenostjo in pripadnostjo

V Španskih borcih bo drevi premiera plesne predstave Oblike razdalje koreografinje Magdalene Reiter. Avtorica v predstavi raziskuje stanja odcepitve, zapustitve, iztrganosti, individualnih in kolektivnih distanc. Vprašanju odtujenosti kot udomačenega stanja sodobnega človeka zoperstavlja iskanje pripadnosti in poskus graditve trenutka sedanjosti.

Foto: Jozef Koudelka / Arhiv Center kulture Španski borci

"Mehanizem spomina, ki določa nepopolne slike, podobe, ki prihajajo in izginevajo kot pretekli izseki samih sebe, je postal ključ v graditvi prizorov. Fizična stanja so grajena skozi odnose nadomestitve, zamenjave ali projekcije na drugega, ki zapolnjujejo razpoke v fragmentiranem času, suspendiranem med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo," so zapisali v Španskih borcih.

Čas in dogodek sta razcepljena, posameznik ostaja oziroma postaja tujec v lastnem okolju, gledališče pa kot prostor od nikogar in hkrati od vseh postaja nova oblika razdalje, ki jo skupaj oblikujeta ustvarjalec in gledalec, menijo ustvarjalci.

V predstavi nastopajo Lada Petrovski Ternovšek, Leon Marič in Reiter. Avtor glasbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturgija Andreja Kopač. Video, uporabljen v predstavi, je sooblikoval Janez Burger. Predstava, ki si jo bo mogoče ogledati še v soboto, je nastala v produkciji Zavoda Mirabelka in koprodukciji s češkim partnerjem DW7.

Magdalena Reiter je na Poljskem rojena koreografinja in plesalka, ki od leta 2002 živi in ustvarja v Ljubljani. Diplomirala je na Državni baletni šoli v poljskem Gdansku in na PARTS (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju. Med letoma 1999 in 2003 je sodelovala s poljskim Teatrom Dada von Bzdülöw. Podpisuje se pod več avtorskih del, plesala je v številnih plesnih predstavah, velikokrat je sodelovala tudi kot koreografinja. Je tudi plesna pedagoginja.

Magdalena Reiter, Oblike razdalje, CK Španski borci

Povezani dogodki