Klemen Markovčič, Program Ars, 18. 3. 2024

Ko kurent končno prinese pomlad

V tretji teden marca stopamo v pomladni čas. Čeravno so dnevi vse daljši, pa so večeri še takšni, da radi ostanemo v svojih domovanjih in svojo pozornost namenjamo tudi poslušanju.
:
:

Foto: Pixabay

Je pa radijska igra, ki se jo je svoj čas povečini poslušalo v linearnem programu, torej prek radijskih sprejemnikov, vse bolj sopotnica našega odbranega časa, ko jo poslušamo na zahtevo in v različnih okoljih. V tej obliki, se zdi, doživlja svoj preporod. Očitno se iz konkretnega in skrajno vizualnega sveta vendarle umikamo v slušni svet asociacij. Ta teden pa je v svoji razgibani, pretežno komedijski tematiki ravno pravšnji za spodbujanje tovrstnih razmislekov in nagovor naših notranjih svetov.

Alegorija slovenskega naroda

V ponedeljek na Arsu teden vpeljuje radijska poustvaritev zgodbe Kurent Ivana Cankarja kot alegorije slovenskega naroda. Avtorja radijske igre, prirejevalec in režiser Borut Trekman in skladatelj Uroš Krek, pa sta svojo vizijo Kurenta iz leta 1976 zastavila kot radiofonsko pesnitev z zvenom besede in glasbe.

Zvočna miniatura o vsakdanjostih

Osrednja junaka sredine kratke radijske igre Pomlad na Arsu sta moški in ženska, ki ob naključnih srečanjih v mestu merita vsak svojo intimno nebesno dalj in stran. Vendar pa v tem ni nič pomilovalnega ali sentimentalnega. Nasprotno. Gre za urbano zvočno miniaturo o vsakdanjostih, polno ostre duhovitosti.

Režiser igre iz leta 2012 je Klemen Markovčič, v osrednjih junakih pa Sebastian Cavazza in Polona Juh.

Izvirni odnos do mitske predloge

Četrtkova radijska igra na Arsu Don Juan in Leporella po predlogi Žarka Petana se z izvirnim odnosom do mitske predloge in občutkom za psihologijo, ki igra v njej dovolj pomembno vlogo, loteva mita o don Juanu, seviljskem zapeljivcu. Petanov don Juan je slep, zapeljuje pa samo njegova služabnica Leporella zavoljo zapeljevanja samega; moška figura Leporella je namreč spremenjena v žensko. Zato je ta priča don Juanovemu početju v vlogi arbitra in ga ocenjuje kot samodejno potrjevanje same sebe, kot mahinalno dejanje brez globljega motiva.

Režiser igre iz leta 1988 je Gregor Tozon, v vlogah naslovnih junakih pa nastopata Dare Valič in Jerica Mrzel.

Konstruktivna, humana in humorna misel o tekalcih in tekalkah

Kdo še ni imel občudovalnih ali pomilovalnih misli ob pogledu na neumorne tekalce in tekalke, ki podnevi in ponoči, sredi prometa ali v samotnem gozdu, skrbe za svoje zdravo telo? Alešu Bergerju, avtorju tokratne kratke radijske igre na Prvem Tekalka, se je ob pogledu nanje utrnila konstruktivna, humana in humorna misel tokrat ujeta v zvočni jezik.

Režiser igre iz leta 2010 je Jože Valentič, v naslovni vlogi pa Ana Hribar.

O rojstvu lune na nebu in o njeni rasti

Tretji marčevski teden v nedeljo na Prvem sklepa četrta iz mesečnega Cikla radijskih iger za otroke Borisa A. Novaka. Glasbena igra Mala in velika luna iz leta 1985 na poetičen način pripoveduje o rojstvu lune na nebu in o njeni rasti. Pojavu, ki ga lahko vsak mesec spremljamo na nebesnem svodu.

Igro je zrežiral Aleš Jan, v vlogi Lune pa nastopa Maja Sever.

 Vse igre so še mesec dni po predvajanju v radijskem etru na voljo na zahtevo na spletnih straneh Prvega, Arsa ali pa na RTV 365.

 

Spored radijskih iger od 18. do 24. marca 2024

Ponedeljek, 18. marec
Radijska igra 22.05 (Ars) – Ivan Cankar, Borut Trekman: Kurent (glasbena drama)

Torek, 19. marec
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Milan Jesih: Obnovitev postopka (komedija)

Sreda, 20. marec – prvi pomladni dan
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Mateja Perpar: Pomlad (romantična komedija)

Četrtek, 21. marec
Radijska igra 22.05 (Ars) – Žarko Petan: Don Juan in Leporella (dramedija)

Sobota, 23. marec
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Aleš Berger: Tekalka (komedija)

Nedelja, 24. marec – Cikel radijskih iger za otroke Borisa A. Novaka
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Boris A. Novak: Mala in velika luna (pravljica 9+)

Program Ars, Radio Slovenija