Klemen Markovčič, Radio Slovenija, 17. 8. 2023

Ko Američan pride v Evropo in sreča žensko srečo v radijskih igrah tretjega tedna avgusta

Radijska igra, kot ena najkompleksnejših slušnih oblik, nas samo z zvokom prestavi v dogajanje. Naša ušesa postanejo veliki slušni voajerji, ker ni drugih motilcev in smo z zvokom sami, pa se nam izostri miselni tok. Nič zato, če nas zanese kam drugam, stran od zgodbe; še posebej, če se to zgodi v poletnem času. Da le buri našo domišljijo. Za spodbudo domišljiji, zato nekaj poudarkov slušnih zgodb tega tedna.
:
:

Foto: Pixabay

Tekmovalnost navkljub prijateljstvu

V ponedeljkovi igri na Arsu se na Siciliji spoprijateljita italijanski in francoski vitez. Dogovorita se, da bo prvi kraljev zaupnik, drugi pa kraljičin ljubček, a se med njima kljub sklenjenemu prijateljstvu začne tekmovalnost.

Igra Sreča je zmeraj ženska iz leta 1974 je adaptacija istoimenske zgodbe iz zbirke Okroglih povesti francoskega avtorja Honoreja de Balzaca, sicer klasičnega dela iz svetovne zakladnice vrhunskega humorja in duhovitosti. Režiser Marjan Marinc, v vlogi osrednjega para pa Boris Cavazza in Dare Valič.

Srednjeveški misterij za praznični dan

V torkovi igri na Prvem mlada podeželska ženska zboli za gobavostjo, ker je iz sočutja in dobrotljivosti za slovo poljubila gobavega arhitekta, svojega zavojevalca. Ko jo zapusti še zaročenec, odide med gobavce in se še bolj goreče posveti Bogu. S čudežno ozdravitvijo arhitekta in obuditvijo mrtvega otroka svoje tekmovalne sestre na božično noč pa hkrati prevzame vlogo odrešenika in matere odrešenika.

Režiserka igre Marijino oznanjenje po dramskem besedilu francoskega dramatika, pesnika, esejista in diplomat Paula Claudela iz leta 2022 je Ana Krauthaker, v osrednji vlogi pa Anja Novak.

Ta poklic ni poklic Radka Poliča

V sredinem terminu kratke radijske igre na Arsu se sklepa cikel Portretne študije, ki je v osišče postavil niz dokumentarnih krokijev najvidnejših ustvarjalcev radijske igre na Slovenskem. Dokumentarno popotovanje bo sklenilo delo in ustvarjanje dramskega igralca Radka Poliča, ki se je od tega sveta poslovil jeseni 2022. Njegova igralska pot se je začela leta 1965 v Študentskem aktualnem gledališču in bila pozneje večkrat nagrajena na domačih in tujih gledaliških in filmskih festivalih.

S prejemnikom Borštnikovega prstana in Prešernove nagrade za življenjsko delo se je pogovarjala avtorica portretne študije Ta poklic ni poklic Špela Kravogel.

Napeta ljudska kriminalka

Ob prazniku Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je v četrtkov termin radijske igre na Arsu našla pot radijska igra Bratonski pil po predlogi Tamare Matevc in režiji Ane Krauthaker iz leta 2021.

Ob cesti iz Dokležovja v Beltince stoji križ "hrvaškega Kristusa". To znamenje sta po pripovedovanju pred davnim časom postavila oče in sin iz Bratoncev zato, ker sta ju Kristus in törniška mati božja rešila pred grozno smrtjo. V tej napeti ljudski kriminalki, v kateri gre za življenje in smrt, so storilci zlih dejanj pravično kaznovani, kot je prav za ljudsko zgodbo.

Blebetavi in neizobraženi vsiljivci v Evropi

V sobotni termin kratke radijske igre je našel pot Američan v Evropi po humoreski ameriškega avtorja Marka Twaina. Svoje rojake je samokritično prikazal kot blebetave in neizobražene vsiljivce, ki samozavestno in ne zavedajoč se svoje preproščine križarijo po kulturni Evropi.

Igro iz leta 2009 je zrežiral Klemen Markovčič, v naslovni vlogi pa nastopa Aljaž Jovanović.

Ko Pu odide na severni pol

Vsa nedeljska jutra v avgustu so namenjena druženju s slavnim medvedkom Pujem. Podobo tega čisto posebnega medvedka, ki so ga posvojile generacije, je ustvaril bratinski knjižni ilustrator Ernest H. Shepard leta 1926.

V tretjem delu slušnega omnibusa zgodbi Povodenj in Ekspedicija na severni pol. Skozi zgodbi nas vodijo – Pripovedovalec – Frane Milčinski, Christopher Robin – Alja Tkačev in Medvedek Pu – Drago Makuc.

Vse igre so še mesec dni po predvajanju v radijskem etru na voljo na zahtevo na spletnih straneh Prvega, Arsa ali pa na RTV 365.

 

Spored radijskih iger od 14. in 20. avgusta 2023

Ponedeljek, 14. avgust
Radijska igra 22.05 (Ars)
Honore de Balzac, Djurdja FlereSreča je zmeraj ženska (komedija)

Torek, 15. avgust
Radijska igra 21.05 (Prvi)
Paul Claudel, Ana Kržišnik Blažica: Marijino oznanjenje (drama; praznik Marijinega vnebovzetja)

Sreda, 16. avgust – cikel ob 60. obletnici programa Ars
Kratka radijska igra 13.05 (Ars)
Špela Kravogel: Ta poklic ni poklic – portretna študija dramskega igralca Radka Poliča (dokumentarec)

Četrtek, 17. avgust
Radijska igra 22.05 (Ars)
Tamara Matevc: Bratonski pil (tragikomedija; praznik Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom)

Sobota, 19. avgust
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi)
Mark Twain, Mateja Tegelj: Američan v Evropi (komedija)

Nedelja, 20. avgust
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi)
A. A. Milne, Majda Stanovnik: Medved Pu 3 (nanizanka)

Radio Slovenija, Ars