Zavod Bufeto, 20. 6. 2013

Klovnbufova festivalska karavana 2013

V okviru 6. mednarodnega gledališko-klovnovskega festivala bo od 22. junija 2012 pa vse do 6. julija 2013 po Sloveniji potovala najbolj zabavna in smeha polna karavana – Klovnbufova festivalska karavana.

foto: Aleksander Mlakar

Letošnja karavana, tako kot vse njene dosedanje izvedbe, vključuje sodelovanje s priznanimi mednarodnimi umetniki na področju sodobnega profesionalnega klovnskega gledališča, se bo  22. junija najprej ustavila v Mariboru in Murski Soboti, v času od 28. junija do 1. julija se bo podala na obalo, kjer bo od 28. junija do 30. junija razveseljevala v Izoli, 1. julija pa v Piranu. Svoje letošnje potovanje bo zaključila 6. julija v Velenju, s čimer se bo končal tudi poletni del festivala. Klovnbuf pa se bo v prestolnico in morda še kam ponovno vrnil v jesenskem času.

Klovnbufova karavana bo občinstvu po Sloveniji ponudila različne programske podenote, kot so Klovnbufa šola za klovne (ustvarjalne cirkuško-klovnovske delavnice za najmlajše), v okviru Klovnbufovega gledališča, se bodo zvrstile različne predstave namenjene družinski publiki, obiskovalci pa se bodo nastopajočim lahko pridružili tudi v interaktivnih povorkah.

Letošnji Klovnbufovi karavani se bosta poleg organizatorjev festivala, domačega Zavoda Bufeto, pridružila dva mednarodna gosta, in sicer ruski klovn Nikolay Lysanov (Rusija) ter italijanska klovnesa Urana Marchesini, ki nastopa pod umetniškim imenom L'atro pianeta. 
 
Sodelujoči v Klovnbufovi karavani 2013:

NIKOLAY LYSANOV (Rusija)
Nikolay Lysanov, diplomant Moskovske akademije za cirkuške umetnosti, je med drugim ustanovitelj in umetniški vodja moskovskega teatra klovnade Teater Šapito. S svojim likom glasbeno-ekscentričnega klovna Kohe  že več kot dvajset let  razveseljuje občinstvo. V svoji plodni karieri je osvojil številna priznanje in nagrade in je dobro poznan tako v Rusiji kot tudi širšem mednarodnem prostoru.  

URANA MARCHESINI – L'ALTRO PIANETA (Italija)
Italijanska klovnesa Urana Marchesini, ki nastopa pod umetniškim imenom L'altro Pianeta, že preko dvajset let navdušuje gledalce po celi Evropi. V svojih predstavah, ki jih še posebej odlikuje aktivna komunikacija in neposredna interakcija z občinstvom, saj slednje soustvarja predstavo, umetnica  poleg vrhunske improvizacije, mojstrsko združuje elemente  klovnade z akrobatskimi in drugimi cirkuškimi veščinami.

ZAVOD BUFETO (Slovenija)
Zavod Bufeto je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnovsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča. Z zlitjem cirkuško-klovnovskih veščin in dramaturških pristopov rahlja okvire tako klasičnega dramskega gledališča kot tudi tipičnega cirkuškega šova. V Zavodu Bufeto poleg soustanoviteljev – Ravila in Natalije Sultanove, diplomantov moskovske akademije za cirkuške umetnosti, delujejo mnogi priznani slovenski gledališki ustvarjalci.

Programsko enoto festivala Klovnbuf – Klovnbufova festivalska karavana 2013 so omogočil:

Ministrstvo za kulturo
Občina Izola
Občina Piran
MO Murska Sobota
Festival Velenje
Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti
Zveza kulturnih društev  Karol Pahor Piran

Klovnbuf

Povezani dogodki

Zavod Bufeto, 10. 2. 2011
Delavnica klovnstva - Laboratorij smeha
Zavod Bufeto in SMG, 26. 11. 2010
Ultimativna tragedija