Carmina Slovenica, 18. 4. 2016

Karmina Šilec v Moskvi prevzela prestižno gledališko nagrado zlata maska

Predstava Carmine Slovenice Ko gora spremeni obleko je bila nagrajena za »Najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015«.

Karmina Šilec ob prevzemu nagrade / Foto: Dimity Dubinski

V Moskvi se je ta konec tedna zaključil eden najelitnejših in najodmevnejših gledaliških festivalov Zlata maska, na katerem se je predstavilo nekaj sto opernih, baletnih in gledaliških hiš ter tuje produkcije. V gledališču Stanislavski, kjer je potekala slavnostna podelitev nagrad za več kot 30 kategorij, je Karmina Šilec prevzela nagrado za predstavo When the mountain changed its clothing kot »najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015« in sicer v družbi s prav tako nagrajeno predstavo Boris Godunov, litvanskega nacionalnega dramskega gledališča.

To posebno nagrado so kritiki in gledališki strokovnjaki izbirali izmed desetine tujih gostujočih produkcij najvidnejših izvajalcev iz vsega sveta od Odeon Theatre, Nederlands Dans Theatre, The Martha Graham Dance Company, Israeli Opera, Hamburg Ballett, do Ladysmith Black Mambazo in The Royal Ballet, Théâtre de la Ville, Sadler's Wells Theatre, Théâtre Des Bouffes Du Nord, Cloud Gate in drugih. V peteklih letih so bili med zmagovalci v tej kategoriji Pina Bausch, Robert Lepage, Josef Nadj, Viktor Bodo, Krzysztof Warlikowski, Katie Mitchell in drugi.

Med ruskimi nagrajenci so Zlato masko, za katero se potegujejo vse najuglednejše operne, baletne in gledališke hiše - kot so denimo gledališča Bolšoj, Mariinski, Maly drama, Aleksandrinsko, Fomenko, Nova opera ter druga - prejeli med drugim gledališče Bolšoj za opero Figarova svatba in balet Junak našega časa, gledališče Fomenko za Sen kresne noči, KS Stanislavski za opero Hovanščina, Opera Jekaterinburg za Satyagraha, dramski režiser Andrei Moguchiy in drugi. Med letošnjimi nominiranci iz tujine sta bila nominirana tudi slovenska ustvarjalca, Tomi Janežič (režija) in Branko Hojnik (scenografija).

Predstava po motivih rezijanske pesmi Da pa Canynu je na pobudo Karmine Šilec nastala v sodelovanju s skladateljem in režiserjem Heinerjem Goebbelsom v produkciji nemškega Ruhtriennala. Predstava je od svoje premire v 2012  gostovala na mnogih uglednih festivalih (Festival d’Automne a Paris, Ruhrtriennale, Holland festival, Kunstfestival Bruselj, Melbourne Festival, idr.).

Zlata maska, Karmina Šilec

Povezani dogodki