STA, 6. 6. 2013

Junij v Ljubljani tudi letos s številnimi brezplačnimi prireditvami

Letošnji 5. festival Junij v Ljubljani bo v središču prestolnice med 7. in 20. junijem ponudil številne brezplačne kulturne prireditve. Festival bo v petek zvečer uvedla plesna predstava Opere in baleta SNG Maribor Tango v režiji in koreografiji Edwarda Cluga, 20. junija pa ga bo sklenila glasbeno-gledališko predstava Mareta Bulca Gremo vsi!.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala vodja oddelka za kulturo na ljubljanski občini Mateja Demšič, bo osrednje prizorišče festivala na Kongresnem trgu. Poleg Opere in baleta SNG Maribor se bo na festivalu predstavila tudi SNG Opera in balet Ljubljana, in sicer z otroško baletno predstavo Picko in Packo 11. junija ter s koncertom opernih arij ob 200. obletnici Giuseppa Verdija, ki bo 19. junija.

Za ljubitelje plesa bo 10. junija s plesno predstavo Gala Dance Show poskrbela plesna šola Kazina, 16. junija pa bosta v predstavi Korak v dvoje nastopila Gregor Luštek in Rosana Hribar. Za željne komedije bosta dan pozneje nastopila Vid Valič in Denis Avdić v predstavi Udar po moško!. Ljubitelji komedije bodo na svoj račun prišli še 15. junija, ko bodo igralci ljubljanske Drame uprizorili predstavo Vinka Möderndorferja Nežka se moži v režiji Jake Andreja Vojevca.

Nedeljski večer, 9. junija, bo posvečen folklori, za kar bo poskrbela Akademska folklorna skupina France Marolt, petkov, 14. junija, pa klasični glasbi v znamenju velikanov Wagnerja in Verdija. Pod taktirko Lorisa Voltolinija bosta nastopila Orkester Slovenske filharmonije in Slovenski komorni zbor.

Letos se bodo na festivalu 12. junija prvič predstavili študentje s treh umetniških akademij in sicer s tradicionalnim projektom Triada, na njem pa se bo ustavila tudi Parada ponosa, je povedala Demšičeva.

Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje glasbe. V soboto, 8. junija, se bodo na koncertu predstavili zmagovalci natečaja Rock Otočca, v četrtek, 13. junija, pa bo Muzej tranzitornih umetnosti MoTa priredil koncert elektronske glasbe Sonica series pomladna edicija. Papirniški pihalni orkester Vevče bo 18. junija izvedel koncert filmske glasbe Skyfall.

Petra Stušek iz zavoda Turizem Ljubljana meni, da je Junij v Ljubljani postal uveljavljena blagovna znamka, ki je prepoznavna tudi v tujini. Vse informacije o programu in odpovedih prireditev zaradi morebitnega slabega vremena bodo objavljali na spletni strani zavoda.

Projekt bo organizatorje po besedah Demšičeve stal 130.000 evrov, od tega bo 90.000 evrov prispevala Mestna občina Ljubljana, 40.000 pa zavod Turizem Ljubljana. Pri organizaciji festivala jim pomaga tudi Festival Ljubljana.

Novinarske konference se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je med drugim poudaril, da občina zadnja leta beleži zelo dobre rezultate na področju kulturnega turizma.

Povezava: Program festivala

Povezani dogodki