JSKD, Gledališče Glej, 31. 5. 2016

JSKD in Gledališče Glej spodbujata in podpirata ustvarjalnost študentskih gledališč

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Gledališče Glej Ljubljana sta konec lanskega leta zasnovala nov pilotni projekt "Glej, Študent teater", namenjen spodbujanju študentskih gledališč.

Foto: Max Wolfe, Flickr

Analize so namreč pokazale, da izjemna ustvarjalnost dijaških gledališč, ki se vsako leto z vrhunsko produkcijo predstavijo na festivalu Vizije, kjer lahko vidimo lucidne, razmišljujoče in drzne predstave najrazličnejših gledaliških zvrsti in žanrov, na fakultetah skorajda popolnoma zamre. Pri nas študentskega gledališča praktično ni, zaradi česar smo posebnost v širši regiji. Zato je na pobudo Matjaža Šmalca, samostojnega strokovnega svetovalca za gledališče in lutke pri JSKD, in umetniškega vodje Gledališča Glej Ljubljana Marka Bratuše nastala platforma Glej, Študent teater, ki ta konec tedna med 3. 6. in 5. 6. 2016 zaključuje svojo prvo sezono s festivalom študentskega teatra v Gledališču Glej.

V projekt se je sprva vključilo kar 93 gledališča in igre željnih študentov, do konca sezone pa jih je ostalo 54, tako da sta organizatorja namesto načrtovanih treh s pomočjo mentorjev dobila kar sedem končnih produkcij, ki si jih bomo lahko ogledali v Gleju. »Sprva smo računali na kakšnih 25 udeležencev,« je povedal Matjaž Šmalc, ki je bil nad velikim odzivom študentov zelo pozitivno presenečen. »To je dokaz, da si študentje kljub številnim obveznostim in različnim urnikom želijo ustvarjati gledališče,« je še povedal in poudaril, da je projekt izjemno pomemben tudi z vidika razvoja občinstva.

Marko Bratuš je pojasnil, da je projekt Glej, Študent teater je nastal zaradi opažanj, da imamo v Sloveniji izredno razvito srednješolsko gledališče, na fakultetah pa organiziranih gledaliških skupin skorajda ni. »Ni logistične podpore, ni mentorjev, študentje se morajo, če želijo ustvarjati gledališče, organizirati sami, nakar trčijo ob vrsto na videz nerešljivih težav: kako na fakulteti z velikim številom študentov najti somišljenike in formirati skupino, kako zagotoviti prostor za vaje in v sklepni fazi primeren oder, pri čemer nimajo težav samo v fazi produkcije, temveč tudi v fazi postprodukcije.«

Projekt Glej, Študent tetaer je nastal novembra 2015 z javnim razpisom za prijavo udeležencev, nakar so le-ti januarja 2016 že pričeli s študijem predstav. Organizatorja sta študentom omogočila infrastrukturno in organizacijsko pomoč. Skupinam, ki so se formirale znotraj projekta, so nudili prostor za vaje, prostor končne produkcije v gledališču Glej in tudi mentorje, ki so med procesom nastajanja predstav bdeli nad njimi, jim svetovali, jih usmerjali, pri čemer pa predstav niso režirali, saj je cilj projekta spodbujati in izpostaviti lastno ustvarjalnost mladih. Mentorje so izbrali med mladimi diplomanti AGRFT: Tin Grabnar, Nina Šorak, Tjaša Černigoj, Uroš Kaurin, Vito Weis, Andrej Jus in Sandi Jesenik.

Program Glej, Študent teater se s festivalom zaključnih predstav ne bo končal. Zaradi dobrih izkušenj in velikega odziva mladih ga bodo ponovno izvedli v sezoni 2016/17 v Ljubljani in po novem tudi v Mariboru, dogovarjajo pa se še s partnerskimi organizacijami v Kopru, Novem mestu in Novi Gorici. Dolgoročni cilj projekta so samostojno delujoče študentske gledališke skupine na fakultetah, študentskih centrih in domovih, Gledališče Glej pa bo ostalo mesto vsakoletnega zaključnega festivala mlade ustvarjalnosti.

Povezani dogodki