Mini teater, 25. 1. 2013

Jose in Maruša Majer v novi lutkovni pustolovščini Mini teatra

Gre za avtorski projekt mladega estonskega režiserja Mirka Rajasa, ki nastaja kot plod kreativnega slovensko-estonskega sodelovanja v okviru velikega mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy III, ki ga vodi Mini teater. Premiera bo 26. februarja 2013 v Mini teatru.
foto: Arhiv Mini teater
foto: Arhiv Mini teater
foto: Arhiv Mini teater

„Premagovanje razlik med slovenščino in estonščino, jezikoma, ki sta si tako različna, je precej hecna stvar, a vsekakor gre. Z Josom govoriva malo slovensko, malo estonsko, režiser Mirko in scenograf Kalju, ki prihajata iz Estonije, prav tako kombinacijo obojega, zato pri delu le redko potrebujemo nekaj angleščine. Lutke tako ali tako govorijo popolnoma svoj jezik! Zato jih pozorno poslušamo in se jim skupaj narahlo približujemo ... In zdaj, zdaj bomo začeli z njimi čebljati, da bo veselje.“ (Maruša Majer)

„Sodelovanje z estonskim režiserjem Mirkom Rajasom je zelo poučen in natančen vpogled v lutkovno animacijo. Kar se mi zdi še posebej enkratno, je tudi to, da predstavo gradimo s pomočjo improvizacij na vajah, iskanje karakterjev posameznih likov pa poteka tudi skozi konkretne akcije s soigralko Marušo Majer. Sodelovati z ustvarjalci iz drugih držav, predvsem tistih, ki imajo drugačno kulturno okolje, je vedno sveže in navdihujoče, pri ustvarjanju predstave pa se izkaže, da so bistvene človeške želje in zadrege pravzaprav povsod enake. Naše skupno veselje in domišljijo pa bo, verjamem, odražala tudi predstava.“ Jose

Mirko Rajas, režiser predstave in avtor besedila je scenografijo predstave zaupal mlademu estonskemu scenografu Kalju - Karla Kiviju, mladi estonski skladatelj Ekke Västrik pa za predstavo pripravlja izvirno avtorsko glasbo.

Morrison in štirje letni časi, avtorski projekt mladega estonskega režiserja Mirka Rajasa, je prva od zgodb Morrisonovih dogodivščin. Zgodba o majhnem dečku, ki mu starša pripovedujeta zgodbo, čudovito domišljijsko popotovanje pa zanj postane resničnost. Čaka nas lutkovna avantura, polna fantastičnih odkritij in zabave!

Priča bomo zgodbam, pripetljajem, bojem, igri, ljubezni, sovraštvu, sreči in žalosti skozi vse letne čase - poletje, jesen, zimo in pomlad. Čeprav bo Morrison pogosto tudi na robu nevarnosti, pa bo dogodivščina trajala vse, dokler mu bosta to dopuščali njegova domišljija in želja.

Zanimiva, zabavna, poučna, igriva in presenečenj polna dogodivščina za otroke, ki bodo na svet lahko pogledali skozi oči majhnega dečka v čarovnem gozdu knjig, v katerem bodo človeške oblike prevzeli tudi letni časi. V čarovnem gozdu knjig se bo Morrison poučil tudi o odnosih med prijatelji. Slednji pridejo in včasih gredo, a nikoli res ne izginejo. Ves čas nam na različne načine namreč spreminjajo življenje. Zato mali Morrison spozna tudi, da se nekatere stvari včasih lahko zgodijo povsem brez razloga.

Povezani dogodki