STA, 3. 3. 2016

Ježkova nagrada igralki Ljerki Belak

Nagrado Franeta Milčinskega - Ježka je letos prejela igralka, humoristka, kabaretistka in radijska voditeljica Ljerka Belak. V štirih desetletjih igralske kariere je priljubljena igralka ustvarila bogat umetniški opus. Je tudi trubadurka političnega in družbeno kritičnega zabavljaškega songa.

Ljerka Belak / Foto: Marko Modic, Arhiv SLOGI

V 22. sezonah v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju in 13. sezonah v Mestnem gledališču ljubljanskem je njen gledališki opus presegel sto odmevnih vlog. Ob delu v poklicnih gledališčih je nenehno sodelovala tudi z ljubiteljskimi gledališkimi skupinami doma in na avstrijskem Koroškem.

Odkar je v pokoju, pogosto nastopa kot televizijska voditeljica in humoristka. Pri tem se ne skriva pred izzivi današnjega časa, pač pa nastopa družbeno kritično, nastavlja ogledalo in izziva gledalce ter poslušalce, da tudi sami javno artikulirajo svoj pogled - v upanju na več normalnosti in zdrave pameti med nami, so zapisali na RTV Slovenija.

Belakova že več desetletij sodeluje tudi s TV Slovenija, kjer je od leta 1975, zlasti v Uredništvu igranega programa, ustvarila niz zahtevnih vlog, tako resnih kot komičnih in satiričnih.

Seznam radijskih vlog Belakove šteje skoraj 200 naslovov. Režiserji na radiu so ji dodeljevali vloge polnokrvnih, pretežno realističnih ženskih likov, prežetih s toplino in razumevanjem vsakovrstnih človeških čudi. Njene vloge v radijskih igrah za odrasle kažejo na dve liniji: na čuteče in zavzete, močne, vendar pretežno vsakdanje ženske like, in na komične like, prežete z ironijo in z dodanim sarkazmom. Posnela je tudi precej radijskih iger za otroke, kjer ji tudi tipske preobrazbe niso delale težav.

Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo nagrada mesta Celje, Severjevo nagrado, nagrado za žlahtno komedijantko na Dnevih komedije v Celju, Dnevnikovo nagrado, lani je prejela še Borštnikov prstan.

RTV Slovenija nagrado za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire oziroma za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha, letos podeljuje 27. leto.

Žirijo za podelitev Ježkove nagrade so sestavljali Mitja Štular, Ingrid Kovač Brus, Jelka Stergel, Leon Oblak, Rudi Pančur, Andraž Pöschl in Igor Pirkovič.

Dosedanji prejemniki tradicionalne Ježkove nagrade so Marjan Marinc, Bojan Adamič, Srečko Golob, Urban Koder, Iztok Mlakar, Mojmir Sepe, Ervin Fritz, Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Pavel Lužan, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Zlatko Šugman, Jure Ivanušič, Črt Škodlar, Nataša Tič Ralijan, Andrej Rozman - Roza, Sašo Hribar, Kolektiv Narobov, Adi Smolar, Tone Partljič, Lado Leskovar, Vinko Möderndorfer, Tone Fornezzi - Tof in Barbara Cerar, Tilen Artač, Toni Gašperič in Marko Radmilovič.

Ježkova nagrada, Ljerka Belak