STA, 6. 11. 2013

Japonski lutkar Norijuki Sava tokrat v Mariboru s Piskačem iz Hamelina

V Lutkovno gledališče Maribor se je po lanskem uspešnem gostovanju vrnil japonski lutkar Norijuki Sava. Tokrat se je lotil nemške legende Piskač iz Hamelina in jo postavil v sodobni čas. Predstavo z igralko Barbaro Jamšek in glasbenikom Klemnom Bračkom zaznamujejo unikaten zvok in večnamenske lutke.
:
:
foto: Boštjan Lah
foto: Boštjan Lah
foto: Boštjan Lah
foto: Boštjan Lah
foto: Boštjan Lah
foto: Boštjan Lah

Eden najtemnejših likov iz nemške pravljičarske zakladnice, ki sta ga leta 1816 zapisala brata Grimm v Nemških pripovedkah, izhaja iz legende, povezane z mestom Hamelin, od koder je 26. julija 1284 izginilo 130 otrok.

Zgodbo o skrivnostnem tujcu, ki potem, ko mu meščani niso želeli dati obljubljenega plačila za odstranitev podgan iz mesta, odpelje še otroke, je režiser in avtor likovne podobe Norijuki Sava prestavil v sodobni čas s pomočjo vrste različnih lutkovnih metod. "Ker je likovna podoba abstraktnejša, je zelo pomemben zvok," je povedal na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru.

Avtor in oblikovalec zvočne podobe Marko Jakopanec je poudaril, da je vsa glasba nastala posebej za to predstavo. "Res imamo organsko predstavo in unikaten zvok," je pojasnil.

Za igralko Barbaro Jamšek je to prvi igralski solo nastop. "To je bila zelo zahtevna naloga. Ko je na odru ekipa več igralcev, se priključuješ na energijo, ki se ustvarja na odru s strani drugih igralcev. Tu pa si prepuščen samemu sebi in si ti tisti, ki moraš ustvariti to energijo. Veliko več je na tebi kot na režiserju," je povedala.

Norijuki Sava je študiral slikarstvo na Japonskem, zadnjih 20 let pa živi v Pragi. Lani je gostoval v Lutkovnem gledališču Maribor v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) in režiral japonsko legendo Ribič Taro. Kot je dejal, ga je k novemu mariborskemu projektu navdihnilo predvsem sodelovanje z Jamškovo, ki jo je tokrat želel preizkusiti v negativnem liku.

Po besedah Jamškove je v Piskaču iz Hamelina opaziti veliko elementov, ki so se Save dotaknili med njegovim lanskim bivanjem v Mariboru. Izpostavila je proteste in poplave, za katere najde vzporednice v uprizoritvi, ki bo premierno izvedena v četrtek. "Tudi tematika predstave je grabežljivost, pehanje za materialnimi stvarmi, pokvarjenost župana, kar je bila asociacija, ki ga je vodila v to predstavo," je dodala.

Japonski gost bo v Mariboru sredi meseca izvedel tudi projekt Studio Mama, kjer bodo lutkovno predstavo ustvarili starši in stari starši otrok, ki hodijo na lutkovne predstave.

Povezani dogodki

Jasmina Založnik, SiGledal, 7. 11. 2013
Kompleksna umetnost animacije