STA, 7. 3. 2023

Izšla zvočna knjiga Moja zgodba Evgena Carja

Pri ZKP RTV Slovenija so v sodelovanju s Programom Ars izdali novo zvočno knjigo igralca, pesnika, pisca dramskih besedil in avtorja avtobiografskega romana Moja zgodba Evgena Carja. Istoimensko zvočnico je interpretiral sam.
:
:

Evgen Car / Foto: Tone Stojko

Avtobiografski roman Evgena Carja je "gibko popotovanje po življenju gledališkega in filmskega igralca, ki se začne z njegovimi predniki v Dobrovniku, nadaljuje pa z malim Evgenom, čigar življenje postane velika avantura po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih", so zapisali na RTV Slovenija.

Carjeva življenjska zgodba ves čas vzporeja gledališki svet, trdno zvezan z mestnim vrvežem, in kmečki vsakdan, zakoreninjen v prekmursko ravnico, pri čemer pa avtor znotraj intimnih življenjskih dogodkov razmišlja o širših vprašanjih življenja, poklicanosti, pa tudi smrti.

"Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi je tako spomenik življenju, ki v sebi skriva drobna veselja in premnoge izzive, ki pa se jih Evgen Car loteva z veseljem, voljo in humorjem," še piše v sporočilu za javnost.

Zvočna knjiga je nastala v studiih Radia Slovenija. Pripravili so jo interpret Evgen Car, bralec Matej Puc, režiser Alen Jelen, asistentka režiserja Kaja Novosel, tonski mojster Rok Fiamengo, tonska mojstrica Sonja Strenar, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je Emanuela Montanić Sekulović.

Evgen Car se je rodil 24. maja 1944 v dvojezičnem Dobrovniku med Mursko Soboto in Lendavo. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral na AGRFT v Ljubljani, v letniku Ivana Jermana in študij zaključil leta 1967 v vlogi Zdravnika v Cankarjevi Lepi Vidi. Diplomiral je leta 1974.

Takoj po študiju, leta 1968 začel nastopati v Drami SNG Maribor, po 12 letih angažmaja v Mariboru in kot občasni gost v drugih gledališčih pa se je odločil za delo v Ljubljani in tako je leta 1980 postal član ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, ki mu je ostal zvest do upokojitve leta 2007.

Odigral je več kot 130 vlog, gledalcem pa bo ostal v spominu predvsem po svojih komičnih umetninah. Za svoje delo je prejel nagrado Prešernovega sklada leta 1980.

Radio Slovenija, Ars