STA, 25. 5. 2011

Ivo Ban se bo odzval na razrešitev

Ivo Ban, ki ga je ministrica za kulturo Majda Širca z današnjim dnem razrešila s položaja ravnatelja SNG Drama Ljubljana, se bo opoldne na novinarski konferenci odzval na ministričino odločitev. Širca je na torkovi novinarski konferenci dejala, da ni šlo za politično odločitev, pač pa za njen odgovor svetu SNG Drama.

foto Domen Grögl STA

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kulturo, je svet zavoda SNG Drama ob prejetju anonimnega pisma imenoval posebno komisijo, da razišče navedbe o kršenju predpisov s področja poslovanja. Svet zavoda je menil, da je ravnatelj s svojim ravnanjem kršil predpise, v skladu s katerimi je dolžan opravljati svojo funkcijo, da je s takim ravnanjem škodil ugledu zavoda in da na ta način, objektivno gledano, izgublja kredibilnost tudi nasproti zaposlenim, ki bi jim moral biti za zgled.

Po mnenju ministrice je Ban dober igralec, ni pa dober ravnatelj. Ban je s položaja ravnatelja SNG Drama Ljubljana razrešen danes, v četrtek pa bo funkcijo vršilca dolžnosti ravnatelja za dobo najdalj enega leta prevzel pravnik Peter Sotošek. Ta je po ministričinih besedah kot pravnik vešč pravnih poslov, izkušnje pa ima tudi na področju umetniškega vodenja, ki jih je pridobil v Slovenskem mladinskem gledališču.

Ministrica je zavrnila očitek, da zakon o uresničevanju javnega interesa na področju kulture nikjer eksplicitno ne daje pooblastil ministru, da razreši vodilnega v javnem zavodu. Kot je poudarila, so tako služba vlade za zakonodajo, pravne službe na ministrstvu za kulturo kot zakonodajno-pravna služba državnega zbora podali mnenje, da je zakon skladen z njenim ravnanjem. "Tako, kot se nekoga postavi, tako se ga lahko tudi razreši," je prepričana.