STA, 8. 5. 2020

Igralke in igralci Drame SNG Maribor berejo izbrane zgodbe Draga Jančarja

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 8. maja 2020, ob 20. uri na svojem Youtube kanalu pričela s predvajanji izbranih zgodb Draga Jančarja. Prva bo na sporedu Premiera na Mali sceni, naslednje zgodbe si bodo sledile vsake tri dni.

Foto: Arhiv SNG Maribor

"Jančarjev Dekameron v izvedbi mariborskega igralskega ansambla je poseben projekt, ki je nastal kot darilo Slovencem za lažje preživljanje tesnobnih časov," je sporočil umetniški direktor Drame SNG Maribor Aleksandar Popovski.

Ob tem je napovedal, da bodo v prihodnji gledališki sezoni pripravili uprizoritev po Jančarjevem romanu To noč sem jo videl, in sicer v režiji Janeza Pipana.

Zaenkrat, ko je gledališče zaradi epidemije novega koronavirusa zaprto za obiskovalce, pa bodo igralci in igralke predstavljali dela tega pisatelja na spletu. Drago Jančar je v ta namen iz zakladnice svojih številnih zgodb iz različnih obdobij izbral deseterico, ki jih bodo prebrali.

"Jančarjeva brezčasna kratkoprozna besedila, med katerimi najdemo tako ljubezenske in erotične zgodbe kot tudi zgodbe z njemu tako ljubo zgodovinsko motiviko, v igralskih interpretacijah zažarijo v prav posebnih barvah," izpostavljajo v SNG Maribor.

Izbrane zgodbe so v knjižni izdaji Mnoga življenja, ki je izšla pri založbi Beletrina leta 2018. To so Premiera na Mali sceni, Joyceov učenec, Zapeljivec, Dekameron iz Zidanega mosta, Zgodba o očesih, Smrt pri Mariji Snežni, Nedelja v Oberheimu, Ultima creatura, Augsburg in Angel ga ni zapustil.

Brali bodo Vojko Belšak, Matevž Biber, Blaž Dolenc, Davor Herga, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez, Žan Koprivnik, Eva Kraš, Petja Labovič, Minca Lorenci, Nataša Matjašec Rošker, Irena Mihelič, Ksenija Mišič, Matej Pucko, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Mirjana Šajinović, Ana Urbanc, Irena Varga, Vladimir Vlaškalič, Gorazd Žilavec in Maša Žilavec.

SNG Maribor, Drago Jančar, Koronavirus