STA, 2. 10. 2018

Igralke Drame bodo brale poezijo Cirila Zlobca

Dva oktobrska popoldneva se bodo igralke Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana posvetile poeziji nedavno preminulega Cirila Zlobca. Prvo branje bo v Drami Kavarni 2. oktobra 2018, drugo v pa četrtek 4. oktobra. S tem se Drama pridružuje vseslovenskemu Nacionalnemu mesecu skupnega branja.

SNG Drama Ljubljana, foto: Bor Slana, STA

Na prvem popoldnevu bodo Zlobčeve izbrane pesmi brale Veronika Drolc, Nina Ivanišin, Sabina Kogovšek in Saša Mihelčič, na drugem popoldnevu pa Silva Čušin, Eva Jesenovec, Polona Juh in Barbara Žefran.

Kot so zapisali v Drami, je bil Zlobec pesnik ljubezni, pisatelj, publicist, prevajalec in predvsem velik človek, ki "svojih zmag ni slavil, poražen pa se ni vdal". Ljubezen do poezije da mu je privzgojila mama, in čeprav ga je kot dečka mikal slikarski čopič, je vzel v roke pero in postal velikan slovenske besede, pesnik, ki ga je vedno vodila in navdihovala ljubezen. Zlobec je in bo ostal večen skozi svojo poezijo, ki jo je opisal kot dialog z bralcem.

Eden od avtorjev prelomne intimistične zbirke Pesmi štirih iz leta 1953 Ciril Zlobec je umrl 24. avgusta v 94. letu starosti.

SNG Drama Ljubljana, Ciril Zlobec