STA, 2. 11. 2011

Hrestač v celovškem gledališču s slovensko udeležbo

Mestno gledališče v Celovcu svoje obiskovalce že uvaja v božični čas z baletom Petra Iljiča Čajkovskega Hrestač v koreografiji Karla Alfreda Schreinerja. V barviti in pestri inscenaciji, ki se dogaja prav na božični večer, bosta v treh predstavah nastopila tudi člana SNG Opera in balet Ljubljana Ana Klašnja in Lukas Zuschlag.
:
:

Koreograf celovške predstave Schreiner vsebino baleta, nastalega po pripovedki E. T. A. Hoffmanna, razume predvsem kot alegorijo o uresničitvi sanjske ljubezni. Zato v njegovi različici Hrestač tako v prvem kot v drugem delu baleta nastopi kot Klarin resnični sanjski princ, ne pa sprva kot lutka.

Občinstvo je bilo na četrtkovi premieri Hrestača navdušeno, zadovoljen pa je bil tudi odhajajoči intendant Mestnega gledališča Celovec Josef E. Köpplinger, ki je koreografijo dveh baletnih predstav, nastalih v njegovem mandatu, zaupal Schreinerju.

Na predstavah 25. in 29. novembra ter 1. decembra bosta v vlogah Klare in princa oziroma mladega Drosselmeierja nastopila člana SNG Opera in balet Ljubljana Ana Klašnja in Lukas Zuschlag, ki je sicer po rodu doma prav iz Šentvida na avstrijskem Koroškem.

Zadnja ponovitev Hrestača v Mestnem gledališču Celovec bo na sporedu 3. decembra.

Ana Klašnja, Lukas Zuschlag, Mestno gledališče Celovec, Celovec