Hiša otrok in umetnosti, 26. 9. 2015

Hiša otrok in umetnosti pričenja z gledališko sezono 2015/16

Danes, 26. septembra, Hiša otrok in umetnosti z nagrajeno predstavo 8. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije Srce in popek pričenja z gledališko sezono 2015/16.

V deželi prstnih lutk / Foto: Arhiv Hiša otrok in umetnosti

V njej načrtujejo dve premieri, Kamišibaj, skrivnost dežele vzhajajočega sonca (november 2015) in Žabec pozimi (februar 2016), ter predstavo z umetniško instalacijo Glava, glavi … (Tête à Tête) (marec 2015), ki jo bo omogočila mednarodna izmenjava in koprodukcija s francoskim centrom, Centre de Créations pour l' Enfance iz Remsa. V dvorani na Komenskega 9, kjer bodo vsi omenjeni projekti na ogled, pa se bodo tedensko vrstile predstave za najmlajše, ki so v preteklih sezonah nastale v produkciji in koprodukciji Hiše otrok in umetnosti, ter predstave hišnih gledališč FRU-FRU-ja, ZAPIK-a in AEIOU gledališča za dojenčke in malčke.

Spomladanski del sezone bodo zaključili s 4 festivalom Kamišibaja Zmaj Kamišibaj, na katerem se bodo predstavili najboljši avtorski projekti ljubljanskih ustvarjalcev kamišibaj gledališča, gledališča zgodbe med sliko in besedo.

Predstavi Srce in popek ter V deželi prstnih lutk sta bili uvrščeni v tekmovalni program Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije – nacionalnega festivala, katerega namen je prikaz najboljših slovenskih lutkovnih predstav preteklih dveh let. Predstava Srce in popek je prejela nagrado za predelavo kompleksnosti teme v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto.

Od 17. septembra do 18. oktobra predstava V deželi prstnih lutk gostuje v Centre de Créations pour l'Enfance v francoskem Reimsu, kjer se bo v mesecu dni zvrstilo 25 predstav, predstava Srce in popek pa v novembru odpotuje na Finsko, kjer bomo v dveh mesecih po finskih šolah in vrtcih izvedli preko 20 ponovitev.

Izkustveni labirint umetnosti

Poleg že znanih oblik družinskega gledališča, umetniških laboratorijev, ki jih lahko vidite tudi drugod, pa lahko samo v HIŠI prisostvujete posebni obliki gledaliških razstav-predstav, ki združujejo interaktivno izkustveno gledališče in umetniško instalacijo, v katerih obiskovalci postanejo igralci in raziskovalci. V okviru Izkustvenega labirinta umetnosti so pripravili programske vsebine kulturno-umetnostne vzgoje, ki jih izvorno namenjajo predvsem najmlajšim. V sezoni 2015/16 bodo vse predstave preteklih dveh sezon na rednem sporedu. Že v oktobru bo ponovno mogoče potovati po telesu v predstavi Srce in popek, po vrnitvi ustvarjalcev iz Francije vas pričakujejo V deželi prstnih lutk, interaktivni, gledališko etno-lutkovni igralnici. Za november pa že najavljajo novo umetnostno dogodivščino: Kamišibaj, skrivnost dežele vzhajajočega sonca. Na Ta veseli dan kulture, ki poteka ob Prešernovem rojstnem dnevu po večini slovenskih kulturnih ustanov, pa se bodo tudi letos podali po poti Prešernove Ljubljane in spoznavali junake iz njegovih pesmi.


Srce in popek / Foto: Matej Povše
HIŠA zaradi teh projektov postaja vse bolj prepoznavna in cenjena. Produkcija Hiše otrok in umetnosti je strokovno in umetniško dovršena, zato dosega odlične odzive pri občinstvu, strokovnih delavcih v vrtcih in šolah ter pri gledališki stroki. Ta v središče interesa sodobnega lutkovnega gledališča postavlja prav nove oblike doživljajskega gledališča.

Program izvajajo v treh programskih sklopih:

Kamišibaj gledališče
Vsako tretjo soboto v mesecu boste lahko občudovali zanimive slike in prisluhnili napetim pripovedim v KAMIŠIBAJ gledališču. Kamišibaj je starodavna japonska umetniška forma, ki združuje sliko in besedo ter postaja tako v svetu kot pri nas vse bolj popularna izrazna oblika, ki se s pridom uporablja v pedagogiki in terapiji, poseben izziv pa predstavlja umetnikom, slovenskim likovnim in gledališkim ustvarjalcem. Pod umetniškim vodstvom društva Zapik, ki je prineslo kamišibaj v naše kraje, pa bodo v Hiši potekala tudi redna delovna srečanja izvajalcev kamišibaja, seminarji in delavnice za umetnike, pedagoge in terapevte ter druge zainteresirane.

Hišno gledališče
Izbrane lutkovne predstave hišnih gledališč FRU-FRU in Zapik ter AEIOU gledališča za dojenčke in malčke ponujajo otrokom prvi stik z gledališčem in umetnostjo. Predstave so komorne, občinstvo v njih aktivno sodeluje, večkrat pa se gledališka dvorana po predstavi spremeni še v ustvarjalno delavnico, v kateri nastajajo lutke in druge dragocenosti. Predstave potekajo ob sobotah in nedeljah, v okviru Hišnega gledališča pa v mesecu februarju 2016 načrtujejo premiero lutkovne predstave za najmlajše Žabec pozimi, ki bo nastala po priljubljeni slikanici nizozemskega avtorja Maxa Velthuijsa.

Izobraževalni programi in seminarji
V oktobru in novembru začenjajo z izobraževalnimi programi - Lutkovni seminar Od skice do lutke in seminar Kamišibaj gledališča namenjajo vzgojiteljem, učiteljem, likovnim pedagogom in drugim pedagoškim delavcem, kot tudi izkušenim ustvarjalcem, režiserjem, mentorjem gledaliških in lutkovnih skupin.

Povezani dogodki

Hiša otrok in umetnosti, 1. 10. 2013
Odprtje sezone v Hiši otrok in umetnosti
Hiša otrok in umetnosti, 20. 5. 2011
Hiša otrok na obisku