SLG Celje, 15. 12. 2010

Gostovanje Beograjskega dramskega gledališča

SLG Celje vabi na gostujočo predstavo Vladimira Đuđevića Ne stavi na Angleže v četrtek, 16. decembra 2010, ob 19.30. uri na Odrupododrom.


Sodeč po besedilu ima avtor Vladimir Đurđević izpolnjene vse predpogoje, da postane avtor enega najbolj prepoznavnih in specifičnih rokopisov med najmlajšimi srbskimi dramatiki. Konkretno to pomeni, da se vsaj v tem primeru dotično besedilo dokazuje kot izvirna kombinacija realističnih (karkoli to že pomeni) postopkov in različnih elementov iz ironičnega in tragikomičnega spektra.

V središču Đurđevićevega, samo navidezno lahkega zapleta se znajde trojica urbanih tridesetletnikov, ujetih na prvih življenjskih preprekah - ali zaradi občutka manjvrednosti ob zaposleni soprogi (Paun) ali zaradi nezmožnosti, da se dokaže skozi površinske seksualne avanture (Piksi), ali pa zaradi nevzdržne potrebe, da pod masko nedolžnih šal ponižuje svoje prijatelje (Bule). Najpomembnejši protagonist drame Ne stavi na Angleže, ki se sočasno nahaja tako v likih kot zunaj njih, je demon človeške narave: strast do kockanja oziroma stav.