STA, 24. 5. 2013

Goršičevi Stol(čk)i najboljši v bolgarskih Vratsih

Predstava Nika Goršiča Stol(čk)i, ki temelji na drami Eugena Ionesca Stoli, je na 4. festivalu mreže Nova evropska teatrska akcija (NETA) v bolgarskih Vratsih prejela nagrado za najboljšo predstavo. Goršič, ki pod psevdonimom Nick Upper podpisuje tudi režijo predstave, v Stol(čk)ih ohranja poglavitne Ionescove teme, ki jih postavlja v današnji čas.
:
:
foto: Miha Fras
foto: Miha Fras
foto: Miha Fras

Stol(čk)i so igralčev osebni pogled "v preteklost (jugo)slovenskega teatra in intimna retrospekcija velike kariere, ki je niso zaznamovali narcizem, priznanja in kavarniške anekdote, temveč je globoko vsajena v zavest o pomenu skupnega," so o predstavi zapisali v Mini teatru.

Podlaga za Goršičevo predstavo, Ionescova drama Stoli iz leta 1952, govori o ostarelem paru, ki živi v osamljeni hiši ob morju. Moški želi človeštvu preko Govornika posredovati sporočilo, ki naj bi rešilo svet, in k sebi povabi najpomembnejše ljudi svojega časa. Moški jim pripravi stole, ki pa jih, ker so zgolj njegovi fantomi, nikoli ne zasedejo.

Igralec in režiser, ki na odru nastopa v duetu s fiktivnim Amadeusom Mozartom, je predstavo podnaslovil ironični rekviem. Ob januarski premieri v ljubljanskem Mini teatru, je Goršič dejal, da je povabil "prijatelje in velikane iz umetniškega sveta, za katere bi si želel, da so ob mojem grobu".

"Gre za fiktivni rekviem. Povabil sem tudi Mozarta, da zaključi predstavo s svojim Rekviemom," je dejal in dodal, da gre na nek način tudi za gledališko učno uro, namenjeno občinstvu.

Festival mreže NETA, ki spodbuja kulturno sodelovanje med državami ter razvoj evropskega gledališkega in kulturnega prostora, je leta 2012 v okviru Festivala ExPonto potekal v Ljubljani. Mreža je bila ustanovljena leta 2005 in združuje ugledne gledališke hiše ter mednarodne gledališke festivale iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Romunije, Rusije, Slovenije, Srbije in Turčije.

NETA