STA, 9. 4. 2019

Gledališka tržnica nova priložnost za stike in sodelovanje ljubiteljskih gledališč

Po uspehu lanske prve gledališke tržnice Koroški deželni teater v soboto, 13. aprila, pripravlja drugo tovrstno prireditev. Gre za največje srečanje ljubiteljskih gledališčnikov iz Slovenije in zamejstva. Letos na celodnevnem srečanju, ki bo potekalo v kulturnem domu v Podgorju pri Slovenj Gradcu, pričakujejo predstavnike okoli 35 društev.
:
:

Foto: Pixabay

Gledališka tržnica bo potekala pod sloganom Gledališča pod isto streho, bistvo tržnice pa je mreženje, je na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu povedal predsednik Koroškega deželnega teatra Sergej Dolenc. Glede na odzive je bila lanska tržnica izjemno uspešna, je dodal Dolenc, ki ga veseli, da so že na prvi gledališki tržnici spodbudili nekatera društva, da vzpostavijo abonma in začnejo z izmenjavo predstav.

Ideja za gledališko tržnico se je članom Koroškega deželnega teatra porodila iz lastne stiske. "Ko smo začeli z delom, smo izjemno iskali stike, navezave, znanja, izkušnje. Ko smo enkrat to pridobili, smo ugotovili, da tudi drugi enako iščejo. V zahvalo za to, da smo uspeli in da nas je marsikatero gledališče sprejelo tudi na slepo, smo se odločili narediti tržnico," je povedal Dolenc.

Gledališke tržnice se bo letos glede na napovedi udeležilo za petino več društev kot lani. Med sodelujočimi na tržnici so tudi takšna, ki nimajo lastne produkcije, a organizirajo abonmaje. Mnoga pa se bodo na tržnici predstavila z lastno produkcijo, predvidoma bodo predstavila od 55 do 60 predstav.

Tržnica je namenjena tudi razpravi o tem, kako gledališča rešujejo različne težave, od finančnih do tehničnih. Tako bo letošnja okrogla miza namenjena razpravi o dobrih praksah pri pridobivanju publike in finančnih sredstev. Priložnost za izmenjavo izkušenj in pridobivanje novih znanj bodo na tržnici dobili tudi tehniki, ki sodelujejo na predstavah. Skupno se jih je doslej prijavilo 26.

Tržnico bo z nagrajeno predstavo Terapija sklenil Koroški deželni teater, ki deluje od leta 2011, danes s statusom društva v javnem interesu. V zadnjih osmih letih je Koroški deželni teater v Slovenj Gradec pripeljali prek 50 ljubiteljskih predstav in opravil številna gostovanja drugje. S tem je, kot je dejal Dolenc, prispeval tudi k turistični promociji Slovenj Gradca.