SiGledal, 2. 7. 2024

Gledališče Glej vabi k prijavi na dva razpisa

Pri Gledališču Glej iščejo novega_o urednika_co uredniškega lista, ki bo vizionarsko nadaljeval_a pot preizpraševanja in snovanja le-tega, ter ponovno odpirajo izobraževanje Boundary Crossing: štiritedenski mednarodni kreativni laboratorij za ustvarjalce_ke na začetku profesionalne poti. Oba razpisa sta odprta do 15. avgusta 2024.
:
:
Foto: Arhiv Gledališče Glej
Foto: Arhiv Gledališče Glej

V Gledališču Glej so pomemben del vsebin gledališki listi, ki skušajo ustvarjalne procese in projekte umestiti v širši družbeni prostor ter razširiti in odpreti dialog med ustvarjalkami_ci in gledalkami_ci. V duhu nenehnega premišljanja o vlogi uprizoritvenih umetnosti in ustvarjanju v nevladnih prostorih si v Gleju v naslednji sezoni želijo narediti nov korak tudi za gledališki list. Kakšne oblike vse lahko prevzame? Kako uprizoritvene umetnosti misliti, premisliti, odmisliti in vpenjati v sedanjost?

Urednica_k gledaliških listov tesno sodeluje z ožjo Glejevo ekipo (producentke, umetniški svet, oddelek za promocijo, lektorica, prevajalke_ci, oblikovalke_ci) in ustvarjalno ekipo trenutnega projekta. Gre za projektno delo, vsako sezono se pripravijo 2–3 gledališki listi v različnih obsegih, ki so vezani na Glejeve glavne produkcije.

Prijave sprejemajo do 15. avgusta 2024 na e-naslov poziv@glej.si s krajšim življenjepisom (do ene strani) in motivacijskim pismom, v katerem predstavite svojo vizijo gledališkega lista ter motivacijo za sodelovanje z gledališčem. Več o prijavi na povezavi.

***

Ponovno se odpira poziv za tri ustvarjalke_ce na začetku profesionalne poti  Boundary Crossing. Če vas pritegnejo besede “interdisciplinarni pristopi v uprizoritvenih umetnostih” in “mednarodna sodelovanja”, se prijavite na letošnje izobraževanje Boundary Crossing: štiritedenski kreativni laboratorij z mentorsko podporo v partnerstvu z dvema gledališkima akademijama HKU Utrecht in Kadir Has University Istanbul. 

Prijave sprejemajo do 15. avgusta 2024 na povezavi. Izbrane_i kandidatke_i bodo o rezultatih obveščene_i najpozneje do 10. septembra 2024. 

Boundary Crossing – prečenje meja – bo letos potekalo četrtič in bo posvečeno konceptu umetniške raziskave. Okvirna tema raziskave bo določena vnaprej z upoštevanjem presečišč in zanimanj udeležencev.

Med procesom boste sodelovali z mednarodnimi mentorji_icami in udeleženci_kami, ki v proces prinašajo različne družbene, kulturne in umetniške kontekste. Spoznavali_e boste različne poglede na raziskovalni proces in metodologije zanj (kontekstualno raziskavo, delo s ciljnimi skupinami ali teritoriji).

Program presega tako geografske kot gledališke meje, prevprašuje ustaljene prakse, delovne metode in sam proces ustvarjanja. S tem laboratorijem želimo ustvarjalcem_kam nuditi razvoj lastne gledališke prakse z delovanjem v mednarodnem kontekstu. Vse_i sodelujoče_i se bodo učile_i razvijati in kritično ocenjevati svoje delo skozi raznolike perspektive, delovne odnose, kulture in vloge.

Več o projektu na povezavi.

Gledališče Glej, Boundary Crossing

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 7. 2019
Jaka Šimenc in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
Pogovarjala se je Nika Arhar, SiGledal, 1. 8. 2010
"Uprizoritev mora odmevati tudi izven gledališke dvorane"
SiGledal, 15. 2. 2018
Umetniška rezidenca s Kim Komljanec