Gledališče Glej, 13. 11. 2013

Gledališče Glej na gostovanju na Švedskem

Gledališče Glej tudi v letošnjem letu nadaljuje s ciklom Glej, čez mejo, ki predstavlja Glejev program mednarodnih gostovanj in izmenjav s tujimi gledališči, s katerimi si naše najstarejše še delujoče eksperimentalno gledališče deli podobno umetniško vizijo in vsebine. V okviru letošnjega gostovanja bo Glej gostoval v švedskem gledališču Teater Sláva, kjer se bodo predstavili z otroško predstavo Kako je Jaromir iskal srečo? ter predstavo/performansom Jure Novak: Zato sem srečen.
:
:

Kako je Jaromir iskal srečo? / foto: Urška Boljkovac

Gledališče Glej je l. 2011 pričelo z razvijanjem programa Glej, čez mejo, znotraj katerega je l. 1970 ustanovljeno gledališče pričelo s povezovanjem s tujimi gledališči,s katerimi Glej deli željo po povezovanju manjših neodvisnih odrov po Evropi v odprto platformo, ki funkcionira po principu izmenjav. Prvo uspešno izvedeno mednarodno izmenjavo tako predstavlja sodelovanje med barcelonskim gledališčem Antic Teatre in Glejem, ki se je v Ljubljani odvijalo decembra 2011, Glej pa je v Barceloni s tremi predstavami gostoval junija 2012.

Po obisku letošnjega mednarodnega festivala Prelet, ki ga Gledališče Glej pripravlja skupaj s Slovenskim mladinskim gledališčem, je na pobudo producentke Sonie Braska iz Teater Sláva prišlo do odločitve o izvedbi letošnjega gostovanja Gledališča Glej v švedskem Huddinge blizu Stockholma. Teater Sláva je edino prizorišče na širšem območju Stockholma, ki se poleg vseh ostalih vsebin med drugim osredotoča tudi na fizičen teater. Vplive črpajo iz lokalnega okolja in estetike, ki jo interpretirajo v duhu post-etno-punk vizije.

Gledališče Glej bo tako v Huddinge nastopilo z dvema predstavama, ki sta na mednarodnih prizoriščih vedno naleteli na izjemen odziv. Tako 15. kot 16. novembra bo na odru Sláve nastopil slovenski režiser, kantavtor in performer Jure Novak, ki bo v angleškem jeziku uprizoril predstavo za enega nastopajočega, naslovljeno Jure Novak: Zato sem srečen, pod katero sta se poleg Novaka podpisali tudi dramaturginja Urška Brodar in performerka Katarina Stegnar. Predstava, v kateri Jure Novak s svojevrstnim pristopom načenja vprašanja o izvoru sreče in odločitvah posameznika, ki se do sreče pravzaprav opredeljuje, je oktobra gostovala tudi v okviru madžarskega festivala sodobne umetnosti Café Budapest.

Ena izmed uspešnejših Glejevih lutkovnih predstav za otroke in odrasle je Kako je Jaromir iskal srečo?, s katero sta animatorja in nastopajoča Branko Vižintin in Ajda Rooss (oba sicer člana Lutkovnega gledališča Ljubljana) očarala občinstvo v Barceloni, Tunisu, Banja Luki in širom Slovenije, med drugim pa je bila povabljena tudi na gostovanje v Indijo in Brazilijo. Izjemna scenografska postavitev, lučno oblikovanje in lutkovna animacija govorijo z univerzalnim jezikom, ki je do sedaj pripričal tako občinstvo kot tudi kritiško javnost, kar izkazuje tudi nagrada za najboljšo igro/animacijo na festivalu v Banja Luki.

Istočasno kot gostovanji predstav na Švedskem pa bo v Gleju potekala tudi predstava angleškega performerja Che Kevlina, ki bo s predstavo Nostalgia2012 v okviru Evropske noči gledališč v soboto, 16. novembra, nastopil na Glejevem odru ter v kombinaciji fizičnega teatra in vizualnih eksperimentov predstavil zgodbo podobe Anglije v obdobju sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja. Tudi ta dogodek se bo odvijal v sklopu programa Glej, čez mejo.

Povezani dogodki

MGL, Gledališče Glej, 20. 12. 2013
Vabilo na predstavitev knjige Maks, vezni igralec mesta
Gledališče Glej, 19. 10. 2011
Evropska noč gledališč!