STA, 8. 9. 2023

Frank V. odpira festival INFANT v Novem Sadu

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je odpravila na gostovanje v Srbijo, kjer bo nocoj na Veliki sceni Srbskega narodnega gledališča v Novem Sadu uprizorila satiro Friedricha Dürrenmatta Frank V. v režiji Miloša Lolića in s tem odprla 50. Internacionalni festival alternativnega in novega teatra (INFANT).
:
:
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor
Foto: Peter Giodani / SNG Maribor

Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker, Vojko Belšak, Blaž Dolenc, Julija Klavžar, Žan Koprivnik, Matevž Biber, Liza Marijina, Davor Herga, Viktor Hrvatin Meglič, Petja Labović in Gorazd Žilavec.

Prva slovenska uprizoritev glasbene tragikomične satire švicarskega dramatika Friedricha Dürrenmatta je bila premierno izvedena februarja v Mariboru. "Dürrenmattov Frank V. nas popelje v svet privatnega bančništva, kjer se bankirska družina z večgeneracijsko tradicijo znajde na robu bankrota. Njihova ladja je dolgo plula, zdaj pa tone, razmere so dramatične, zato protagonisti kujejo načrte, kako preživeti, a se kaj hitro znajdejo v labirintu lastnih prevar," sporočajo iz SNG Maribor.

Srbski tisk je v najavi uprizoritev označil kot unikatno gledališče - zgodbo o preživetju in drzni prevari, ki jo podžigata humor in glasba -, ki ga gledalci ne smejo zamuditi.

Internacionalni festival alternativnega in novega teatra, ki ga organizira Kulturni center Novega Sada, se je razvil iz festivala Malo pozorje in predstavlja spoj nevsakdanje gledališke interpretacije, neklasičnega pristopa k igralskemu izražanju in modernemu jeziku teatra.

Ob mariborski Drami so v tekmovalnem delu festivala še zagrebško gledališče GDK Gavella, ki bo uprizorilo Krleževo Legendo v režiji Slobodana Unkovskega, in Srbsko narodno gledališče iz Beograda z uprizoritvijo Jevanđelje po F. M. Dostojevskem v režiji Jerneja Lorencija.

Novi Sad, Infant, Srbija, SNG Maribor, Frank V.