SNG Drama Ljubljana, 23. 11. 2011

FM Kolektiva Narobov v ljubljanski Drami

Vabljeni na prihajajočo slovensko premiero FM v izvedbi Kolektiva Narobov, ki bo danes, 23. novembra, ob 20.00 v Mali drami.
foto Urška Boljkovac
foto Urška Boljkovac
foto Urška Boljkovac
foto Peter Uhan
foto Peter Uhan

Kolektiv Narobov je ena izmed najbolj uveljavljenih evropskih gledaliških skupin, ki se ukvarjajo z improvizacijo. Ideja za njihovo najnovejšo predstavo FM je briljantna v svoji preprostosti: glavni impulz za improvizacijo dveh performerjev za prizore in situacije ter za nepredvidljivo stopnjevanje komičnih naključij je zvok, ki prihaja iz radijskega sprejemnika. Naj bo v tistem trenutku na sporedu klasična ali hitro pokvarljiva glasba, radijska igra ali vremenska napoved, predvolilni dvoboj ali osmrtnice - vse, kar tranzistor v živo sprejme z valov FM, bo neposredno vplivalo na dogajanje na odru!

Po besedah Gregorja Modra sta največjo intrigantnost radijskega medija oba izvajalca improvizacijske uprizoritve FM našla v njegovi vmesnosti med intimnostjo in tujostjo, hkrati pa ima zanju radijski medij velik učinek tudi v funkciji spominjanja na preteklost, otroškost. Na eni strani radio služi kot obstranska, banalna dimenzija, ki spremlja vsakdanje dogodke, po drugi pa je radijski medij propagandi stroj, nenehno smo potisnjeni v vlogo sprejemanja sporočil, je naš »veliki drugi«. Izvajalca je zanimal prerez med javnim posredovanjem in sočasno poslušalčevo zasebno situacijo.

Maja Dekleva poudarja, da ustvarjalcem Kolektiva Narobov veliko pomeni, da lahko igrajo pred različnim občinstvom, zato je sodelovanje s SNG Dramo Ljubljana zelo dragocena izkušnja. FM je sicer imel svetovno premiero 28. oktobra 2011 v Würzburgu v Nemčiji, kjer pa je bil kontekst popolnoma drugačen, saj imata radijski medij in radijski program v vsaki državi svojo specifiko.

SNG Drama Ljubljana, 8. 3. 2013
Brezdomni se vračajo v ljubljansko Dramo
SNG Drama Ljubljana, 14. 10. 2010
Avtor Spiro Scimone v SNG Drama Ljubljana
SNG Drama Ljubljana, 30. 6. 2017
Natečaj SNG Drama Ljubljana za najstnike