Zavod Federacija, 24. 9. 2018

Fizične manifestacije opazovanja in prisostvovanja 2018

Zavod Federacija predstavlja drugi del koreo-socialnega projekta Fizične manifestacije II avtorice Snježane Premuš - skupaj z umetniki Tino Valentan, Dragano Alfirević, Dejanom Srhojem, Sonda4, Boštjanom Perovškom, Barbaro Kapelj ter povabljenimi strokovnjaki ter širšo javnostjo. Projekt se osredotoča na načine, metode in module, ki somatsko prakso mislijo kot gradivo in sistem za revitalizacijo družbenega telesa.
:
:

Foto: Marcandrea

Med 26. in 29. septembrom se bodo zvrstili laboratoriji v obliki instalacije. Format v obliki laboratorija avtorica prakticira z različimi umetniki, strokovnjaki in ciljnimi skupinami  od leta 2012 in razpira procesualnost v gledališki prostor. Pomembno je, da se z gledalci srečamo v samem izvoru – tam kjer telesna podoba živi – v telesu.

Tokratni dogodki razpirajo del poti ustvarjalnega sodelovanja koreografinje in sodelavcev v letu 2018, ki se preko lastnih teles in tehnologije soočajo z zahtevnimi in ustreznimi vprašanji o tem, kako v današnjem, "prehitrem” času zaznavamo telo ter o odprtih načelih sodelovanja, ki se razširjajo tudi v vloge in položaje občinstva kot aktivnih soustvarjalcev (celovitega) umetniškega doživljanja.

Raziskava vodi v mapiranje simultanih prostorov, ki nas ne pustijo zunaj, ampak nas zaobjamejo v prepleten vizualni / zvočni / gibalni prostor, ki nam bo pomagal zgraditi kompozicijo, v kateri se te različne plasti dotikajo.

Vljudno vabljeni v laboratorij, v obliki instalacije, v Staro mestno elektrarno - Elektro Ljubljana:

  • v sredo, 26.9. 2018, ob 12h,
  • v četrtek, 27.9. 2018, ob 12h,
  • v petek, 28.9. 2018, ob 20h,
  • v soboto, 29.9. 2018, ob 19h.

Prispevek: 10 eur (za študente 7 eur). Število prisotnih na dogodku je omejeno. Na dogodek se je potrebno predhodno prijaviti na: bkapelj@gmail.com.

Snježana Premuš je koreografinja, plesalka ter certificirana mojstrica somatske metode "body-mind centering", ki se je v 60. letih, ko so ameriški koreografi in praktiki sodobni ples razstavili na temeljne delce, začela razvijati v ZDA. To je fenomenološko - materialistična telesna metoda, v kateri se lahko fenomenologija in materializem srečata prav zaradi tega, ker imamo opravka s človeškim telesom. Vzpostavlja pogoje, v katerih si plesalčevo telo lahko zagotovi samo - opazovalen instrumentarij za razvidne in nerazvidne gibalne procese v telesu. S tem instrumentarijem lahko doživlja in razume, kaj se v telesu dogaja, kje se dogaja in kateri anatomski segmenti so mobilizirani pri njegovem gibanju. Avtorico zanimajo kako in kdaj se telesne - percepcijske podobe prevajajo, modulirajo v poetične - odrske podobe. Na festivalu Gibanica je v letu 2017 prejela nagrado Ksenije Hribar za avtorsko delo - serijo del pod naslovom Fizične manifestacije I.

Zavod Federacija, 16. 12. 2010
Duet Dvomine
Zavod Federacija, 22. 9. 2010
M (različica 2.2)
Zavod Federacija, 28. 5. 2010
39 - skoraj zadnji projekt Gregor Kamnikarja