STA, 3. 7. 2015

Festival v Avignonu letos že v 69. izdaji

V Avignonu bo od 4. do 25. julija potekala 69. izdaja največjega francoskega gledališkega festivala. Letošnji festival, ki bo tudi v znamenju angleškega dramatika in pesnika Williama Shakespeara, bo odprla predstava Kralj Lear, ki jo je režiral intendant festivala Olivier Py. V Avignonu se bo predstavil tudi slovenski koreograf Matej Kejžar.
:
:
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber

Kejžarjeva predstava Rave bo v Avignonu 5. julija doživela premiero, sledilo bo pet ponovitev. Kejžar v predstavi sodeluje s priznanim španskim zvezdnikom flamenka, pevcem Ninom de Elchejem.

Kejžar je bil na festival povabljen na podlagi prvega dela svoje trilogije Hit White Rave. Plesno-glasbenemu duetu Hit, ki ga je Kejžar v tandemu z bobnarjem Marjanom Staničem izvajal na številnih evropskih odrih, je v letu 2014 kot drugi del trilogije sledila predstava White, zdaj pa bo občinstvo v Franciji lahko videlo še tretji in s tem zadnji del trilogije - predstavo Rave.

Rave je duet za plesalca in vokalista, skozi katerega Kejžar in de Elche raziskujeta, kako se lahko poskusi verbalizacije v razmerju do gibanja razvijejo v petje.

S Shakespearovim Rihardom III. pa se bo v Avignonu predstavil nemški režiser Thomas Ostermeier. Predstava je premiero doživela februarja v berlinskem gledališču Schaubühne. Ostermeier se je sicer s Shakespearom v Avignonu že predstavil leta 2008, ko je tamkajšnje občinstvo navdušil s Hamletom.

Py, ki je od lani na mestu intendanta festivala, bo na festival pripeljal tudi nekaj znanih igralskih imen. Isabelle Huppert bo sodelovala na literarnem branju romana Juliette, Justine Markiza de Sada, Fanny Ardant pa bo nastopila v predstavi Kasandra po istoimenskem romanu nemške pisateljice Christe Wolf.

Mednarodno priznani bosanski režiser Haris Pašović bo na festivalu predstavil multimedijsko instalacijo Hope Srebrenica. V njej združuje performans, vizualno umetnost in film, piše na spletni strani festivala.

Festival v Avignonu vsako leto ponudi od 35 do 50 gledaliških in plesnih predstav, tako francoskih kot iz tujine. V slabem mesecu se zvrsti približno 300 dogodkov. Ti potekajo na okoli 20 lokacijah po mestu. Vsako leto za predstave prodajo med 120.000 in 140.000 vstopnic, na dogodkih, na katere je vstop prost, pa naštejejo med 20.000 in 30.000 obiskovalcev, navaja spletna stran festivala.

Letošnji festival bo sicer zaradi zmanjšanja proračuna za dva dneva krajši. Lani pa so morali organizatorji festivala zaradi stavke kulturnih delavcev v Franciji odpovedati več predstav.

Festival v Avignonu je leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar, odtlej se je razvil v enega največjih gledaliških festivalov na svetu.

Matej Kejžar, Avignon, Francija

Povezani dogodki