Društvo Pekinpah - Kink Kong, 15. 3. 2011

Festival Pajek, 18. do 20. marca v Španskih borcih

Obveščamo vas, da se bo med 18.3 in 20.3.2011 odvijal mednarodni festival PAJEK - potujoča plesna manifestacija, ki povezuje pet mest (Atene, Ljubljana, Lyon, Zagreb, Salzburg).
:
:

Senser 2010 / foto Maja Slavec
O Pajku
Projekt Pajek je nastal kot umetniška iniciativa plesalcev Mateja Kejžarja (Slovenija), Michaela Pomëroja in Juliena Montyja (Francija) ter Antigone Gyra (Grčija). Izhodiščna točka projekta je predstava sodobnega plesa kot odprta umetniška entiteta, ki v sebi združuje ravno tisto, kar je neulovljivo, namreč sodobnost samo.

Na festivalu se bo z otvoritvenim performansom Canary in the Oil Mine v Ljubljani prvič predstavil Gabriel Smeets, umetniški direktor amsterdamskega SNDO (School for New Dance Development). Sledila bo večkrat nagrajena predstava Nastup hrvaškega plesalca in koreografa Matije Ferlina, ki temelji na ustvarjalnih premisah, izhajajoč iz odnosa do plesnih poetik sedemdesetih in osemdesetih let 20. stoletja.

V Sloveniji se bo prvič predstavila tudi mlada francoska koreografinja Cécile Laloy, in sicer s solističnim prvencem Liar, ki ponuja vpogled v “radikalno transparentnost” predstave kot enote. Eden of vrhuncev festivala bo predstava Sur Faces v koreografiji plesalcev Anne Terese de Keersmaeker (Rosas) Michaela Pomeroja in Juliena Montyja; v njej odpirata unikaten “prostor igre”, v katerega vabita gledalce.

Z odlično predstavo Senser 2010 bo nastopil idejni vodja mreže Pajek, plesalec in koreograf Matej Kejžar. Člana plesno-koreografskega dvojca Jozef Frucek in Linda Kapetanea, dolgoletna plesalca Ultime Vez in Wima Vandekeybusa, bosta gostovala z najnovejšo predstavo Eyes in the Colors of the Rain. Posebnost festivala je programski sklop Baby Pajek z otroško predstavo Eko škrat v koreografiji ene najuspešnejših slovenskih mentoric za mlade plesalce Saše Lončar.


Senser 2010 / foto Maja Slavec

Na festivalu Pajek Ljubljana bodo na voljo tudi brezplačne mednarodne delavnice; plesne delavnice pod vodstvom Michaela Pomëroja in Juliena Montyja ter Mateja Kejžarja, otroške plesne delavnice (Saša Lončar, Beno Novak, Katja Kušar), delavnica performativnega pisanja pod vodstvom mednarodnih mentorjev Pierra Tallarona (FR), Christosa Polymeakosa (GR) in Andreje Kopač z naslovom Potovanje z ladjo norcev ter vizualna delavnica The False Project pod mentorstvom priznanih grških vizualnih umetnikov Alexandrosa Psychoulisa in Yannisa Arvanitisa.

V času festivala bodo potekali posebni dogodki v obliki plesnih intervencij, DJ-programa, šova D&G, jedače in pijače ter zabav na različnih lokacijah (Gosposka 3, stanovanje Stropnik, II nadstropje, Španski borci, Zeleni zajec). Projekt Pajek v vsakem mestu vzpostavi sodelovanje z lokalnimi partnerji; v Ljubljani bosta to Društvo ŠKUC in skupina Urbano pleme. V okviru Pajka bo v nedeljo, 20. marca 2011, ob 17. uri potekal mednarodni posvet z naslovom Robovi plesne umetnosti.

Dobrodošli in srečno!

Program festivala Pajek bo potekal med 20. uro in polnočjo, z izjemo sobote - Eko škrata ob 18.30 uri, in je torej zastavljen kot celovečerni dogodek. Vstopnice na voljo po dnevih (15 €/12 €) oz. v sklopu treh dni celotnega dogodka (3 x 10 €/2 x 12€). Poseben popust je na voljo za mlajše od 25 let in starejše od 65 let. Za brezposelne je ogled brezplačen!

Producent: Društvo Pekinpah - Kink Kong
Ekipa Festivala Pajek Ljubljana: Matej Kejžar, Žiga Predan, Andreja Kopač, Leja Jurišić, Petra Hazabent, Urša Vidic, Marko Brumen, Mojca Zupanič, Irena Silič, Janez Vidrih
Koproducenti: Collectif Loge 22 (FR), Kinitiras Dance Spectacle (GR), KD Qulenium, SSP Studio za suvremeni ples (HR), Tanz_haus Salzburg (AT), SNDO (School for New Dance Development) (NL)
Partnerji: En-Knap, ŠKUC, Urbano pleme
Medijski pokrovitelj: Radio Študent
Pokrovitelj: Hotel Park Ljubljana
Festival Pajek so omogočili: EC Program kultura, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, Ville de Lyon, Rhone-Alpes, Spedidam
Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske komisije.