STA, 25. 1. 2023

Festival Kavč prihodnji teden po Sloveniji in v Trstu

Po Sloveniji in v Trstu bo prihodnji teden potekal festival Kavč, ki bo osmič zapored pripeljal umetnost v nekonvencionalne prostore, kot so dnevne sobe, kuhinje in pisarne. Zgodilo se bo okrog 200 dogodkov s koncerti različnih glasbenih zvrsti ter performansi in predstavami. Vsak dan opoldne se bo vključil tudi v živo prek spletnega radia Žica.
:
:

Foto: Arhiv Kavč festival

Subkulturni festival ponuja nekoliko drugačen vpogled v umetniško ustvarjanje, saj se obiskovalci lahko neposredno podružijo z izvajalci. Letošnji napoveduje 125 skupin iz 25 držav, ki bodo nastopale ne le v Ljubljani, ampak tudi v drugih slovenskih krajih in vaseh.

Skupaj se bo zvrstilo kakšnih 190 sobnih koncertov in predstav na različnih skritih lokacijah, za katere si je vstopnico, ki obsega prostovoljni prispevek, mogoče zagotoviti prek festivalske spletne strani, kjer sledijo tudi navodila, kako do prizorišča.

Organizatorji iz Mednarodnega centra lutkovne umetnosti Koper, Kulturnega društva Matita in Kulturno-umetniškega društva Plavajoči grad so temu dodali še javne dogodke na Metelkovi, Kinu Šiška in nekaterih barih ter v Trstu. Na njih se bo vsak večer predstavilo več skupin, na skritih lokacijah, med katerimi bo denimo tudi avtobus, pa bo vsak dan potekalo do 30 dogodkov hkrati.

Festival Kavč je nekakšen inkubator umetnosti in novih projektov. Briše steno med nastopajočimi in občinstvom ter z umetnostjo oplaja najrazličnejše prostore, saj jo umešča v nekonvencionalne in intimne prostore ljudi, ki so pripravljeni svoja bivališča za nekaj ur spremeniti v prireditveno prizorišče, sta na novinarski konferenci povedala njegova predstavnika Laura Krajnc in Tines Špik.

Med nastopajočimi bodo denimo Tomaž Grom, Brencl banda, Teatro Matita, Kolektiv Narobov, Aritmija, Emonski tamburaši, Fed Horses, Jani Kavčič, Tygroo s Češke, Balkalar s Hrvaške in Hannah James iz Velike Britanije. Vsako opoldne se bo festival vključil tudi v živo v prenos spletnega radia Žica, ki bo oddajal iz ljubljanske knjigarne Sanje.

Festival bodo v soboto, 28. januarja, napovedali na ljubljanski tržnici s predelanim gasilskim avtom, ki bo vsak dan med 11. in 14. uro na voljo tudi za podoknice ali krajše nastope v soseskah po Ljubljani. Zadnji dogodek bo 5. februarja na gradu Snežnik v Loški dolini, kjer bo festivalska karavana morda predstavila tudi poletni festival Plavajoči grad.

Festival Kavč