Hiša otrok in umetnosti, 18. 5. 2016

Festival Kamišibaj gledališča za zaključek sezone v Hiši otrok in umetnosti

Hiša otrok in umetnosti s 3. ljubljanskim festivalom Kamišibaj gledališča Zmaj Kamišibaj in gledališko interaktivno predstavo Biseri med platnicami zaključuje uspešno gledališko sezono 2015/2016.
:
:

Igor Cvetko / Foto: Romana Zajec

V Hiši otrok in umetnosti zaključujejo letošnjo gledališko sezono, v kateri so premierno uprizorili Kamišibaj, skrivnost dežele vzhajajočega sonca (november 2015) ter predstavo z umetniško instalacijo Glava glavi… (Tête à Tête) (februar 2015), ki jo je omogočila mednarodna izmenjava in koprodukcija s francoskim centrom, Centre de Créations pour l' Enfance iz Remsa. Njihove predstave so gostovale na Finskem, v Rusiji in Franciji, v dvorani na Komenskega 9, pa so se tedensko vrstile predstave za najmlajše, ki so v preteklih sezonah nastale v produkciji in koprodukciji Hiše otrok in umetnosti, ter predstave hišnih gledališč FRU-FRU-ja, ZAPIK-a in AEIOU gledališča za dojenčke in malčke.

Sezono zaključujejo s 3. ljubljanskim festivalom Kamišibaj gledališča Zmaj Kamišibaj ter premiero interaktivne predstave Biseri med platnicami in Staro hišo št. 3, interaktivnim gledališkim popotovanjem po pravljicah Ele Peroci.

ZMAJ KAMIŠIBAJ  3. ljubljanski festival Kamišibaj gledališča (19-21. maj)

V Hiši otrok in umetnosti se letos ob kamišibaju, japonski obliki gledališča v sliki in besedi na majhnem lesenem odru, zbirajo že četrtič. Prvič so kamišibaj predstavili Sloveniji aprila 2013 v okviru festivala Pravljice danes. Pod vodstvom društva Zapik je gibanje kamišibaja v »Hiši« raslo naprej. Program letošnjega festivala je rezultat sistematičnega raziskovanja ustvarjalcev te umetniške forme v sezoni 2015/16: redna mesečna srečanja so bila posvečena nekaterim vsebinskim, oblikovnim in izvedbenim vprašanjem. Na festivalu bodo ob že znanih ustvarjalcih umetnosti kamišibaja gostili tudi zgodbe v sliki in besedi, ki so nastale v okviru Male šole kamišibaj gledališča-seminarja, ki je v tej sezoni potekal v Hiši otrok in umetnosti.

Dva dopoldneva bodo namenili otroški publiki iz ljubljanskih vrtcev in šol, sobotno popoldne otrokom in staršem v kontekstu družinskega gledališca in en večer odrasli publiki. V spremljevalnem programu festivala pripravljajo Strokovni posvet, ki ga bo vodila Jelena Sitar, ta bo letos namenjen ustvarjalnemu medgeneracijskemu sodelovanju ob kamišibaju. Festival, ki ga pripravljajo v sodelovanju z društvom Kamišibaj Slovenije, je tudi del vseslovenskega programa Tedna ljubiteljske kulture. Vstop na prireditve je prost.

Festival kamišibaja

Povezani dogodki

Festival
Hiša otrok in umetnosti, 1. 10. 2013
Odprtje sezone v Hiši otrok in umetnosti
Hiša otrok in umetnosti, 6. 2. 2013
Hiša otrok in umetnosti na novi lokaciji