STA, 20. 8. 2021

Festival Front@ z geslom Kljub vsemu – na okopih pandemije in brexita

V Murski Soboti se bo v soboto z geslom Kljub vsemu – na okopih pandemije in brexita začel 16. mednarodni festival sodobnega plesa Front@, ki letos obsega več kot 30 dogodkov. Poleg plesnih predstav festival prinaša še razstave, plesne fotografije, koncerte in delavnice kot tudi pogovore z gostujočimi umetniki.

Predstave prihajajo iz Velike Britanije, Francije, Španije, Južne Koreje in Slovenije. Posebnost letošnjega festivala so daljše predstave ter njihove ponovitve, tako da program ustreza zaostrenim epidemičnim razmeram.

Kot je ob predstavitvi festivala povedal umetniški vodja Matjaž Farič, je tako za organizatorje kot umetnike in verjetno tudi za nekatere obiskovalce praznik, da lahko izvedejo festival, saj so vložili veliko napora in spreminjali program, da so zadostili vsem zahtevam za omejitev koronavirusne bolezni.

"Posebno veseli smo, da lahko gostimo izvajalce iz tujine in da smo premagali ne samo koronske ovire, ampak tudi politične ovire in ovire brexita, saj je vse to skupaj zelo otežilo mednarodno sodelovanje na umetniškem področju, ampak vztrajnost je obrodila sadove," je povedal Farič.

Poudaril je, da bodo lahko obiskovalci, da tako kot na prejšnjih festivalih, z umetniki vzpostavili neposredni stik in jih tudi kaj vprašali.

Festival se bo začel v soboto ob 19. uri z odprtjem razstave fotografij Boruta Bučinela na Odprtem obrobju, uradno pa ga bodo odprli ob 20.30 s predstavo angleške skupine Far From The Norm koreografa Botisa Seve BLKDOG, ki je pred dobrim letom navdušila občinstvo v Londonu.

V ponedeljek bo plesna delavnica znanega britanskega koreografa in plesalca Thea Clinkarda in slovita plesna impresija Fuga – Fugue francoskega koreografa Yoanna Bourgeoisa, ki bo v soboškem parku do 25. avgusta na ogled v 13 ponovitvah.

Plesalka, koreografinja in balerina Sanja Nešković Peršin se bo predstavila s posebnim in intimnim projektom Točka. Brez Povratka, ki bo do 27. avgusta izvedena za vsakega gledalca posebej.

V Trubarjevem drevoredu bo nastopal plesni duet COSSOC, ki ga sestavljata Magi Serra in Anamaria Klanjšček, skupina EnKnap pa se bo predstavila s posebnim projektom Oder 360, v katerem si je izbrane odlomke plesnih predstav mogoče ogledati iz središča prostora s pomočjo tehnologije, ki smo jo doslej poznali le iz računalniških igric.

Prihodnji četrtek, 26. avgusta, prihaja iz Južne Koreje Raeyoung Park z duetom Grasp, edina med desetimi izbranimi avtorji, ki sta se kljub pandemiji odločila za prihod v Mursko Soboto. Ta večer bo tudi solo Ples zate Ryuza Fukuhare, korejskega koreografa in plesalca, ki živi in deluje v Sloveniji.

Zadnji dan se bodo v mestnem parku predstavili mladi plesalci, izbrani na mednarodnem plesnem tekmovanju OPUS1 v Celju. Festival se bo končal z glasbenim, plesnim in filmskim koncertom Potujočega kina Bridka Bebiča Od kovača do knapa, kjer so združeni glasba in video iz plesnih filmov Iztoka Kovača in skupine EnKnap.

Festival so omogočili ministrstvo za kulturo, soboška občina in pokrovitelji iz Pomurja.

Front@