STA, 12. 7. 2022

Festival Dobimo se pred Škucem bo kmalu razgibal staro Ljubljano

Na Starem trgu bo med 22. in 31. julijem potekal festival Dobimo se pred Škucem. Ponudil bo koncerte, predstave, modno revijo, performanse, razstavi, literarne dogodke, ustvarjalne delavnice, Knjižnico pod krošnjami in Škucevo tržnico.
:
:

Foto: Pixabay

Festival Dobimo se pred Škucem predstavlja sklop raznolikih, kulturi in ustvarjalnosti posvečenih, sproščenih popoldnevov in večerov. Kot so zapisali organizatorji, je namen festivala s kakovostnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. Zato vsako leto z javnim povabilom k sodelovanju nagovorijo tako priznane kot še neuveljavljene perspektivne ustvarjalce. Festival je namenjen širši javnosti različnih starosti in okusov.

V sklopu Muzika na starem trgu bodo na sporedu Lado Jakša z multimedijskim performansom Plečnikova misel, ki mu bo sledil koncert Jakomini Jazz Tria, koncert tria A Cuerdas, ki ga sestavljajo Mitja Obed, Marta Kolega in Petra Onderufova in kantavtorska večera, na katerih bosta nastopila Martin Adam Stevens in Blaž Mencinger. Nastopili bodo še skupini Atelje in Malamor, Samuel Blues in Miha Erič, Brencl banda, Birds of Unknow, Martin Martian and the Universe in Chris Eckman.

V sklop Teater v galeriji so vključili predstave za odrasle Ljubi (v)se (Luka Ostrež), Srečevanja, vrzeli in sledi (Jernej Škof in Maja Pahor) in 50 odtenkov ženske (Uršula Vratuša Globočnik). Prvič pa so v program uvrstili še drag show: Eat your makeup.

Otroci si bodo lahko ogledali predstave Tri pravljice, Gusarsko gledališče kapitana Dade, Lev in miška, Zgodba na gumbe, Zlati ključek, Kako je čarovnica pregnala lovce na zmaje, Fuj, gosenica, Pot v Tadam in Kovčekteta na obisku. V program so vključili tudi literarne dogodke Pravljično popotovanje, Prvoosebno raziskovanje zgodb in Orehova vejica.

Študenti Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na NTF bodo pripravili razstavo in modno revijo Nature + Culture = Future. Na drugi razstavi pa se bodo predstavili umetniki mlajše generacije Artopolis: Sodobna neskladja.

Tudi letošnji festival bo vključeval raznolike ustvarjalne delavnice, namenjene vsem generacijam.

Ker Društvo ŠKUC letos obeležuje 50 let delovanja, so v program vključili tudi filmska večera, na katerih bodo predstavili filmsko produkcijo društva: celovečerni film Usodni telefon režiserja Damjana Kozoleta in celovečerno risanko Socializacija bika avtorjev Milana Eriča in Zvonka Čoha.

Festivalski dogodki bodo potekali od 17. ure pred Škucem, v primeru dežja se bo dogajanje preselilo v prostore galerije. Vsi dogodki so brezplačni.

Škuc