STA, 5. 5. 2015

Evropa režiserja Primoža Ekarta nagrajena v Splitu

Predstava Evropa v režiji Primoža Ekarta, ki je nastala v koprodukciji Zavoda Imaginarni in Cankarjevega doma, je na 25. festivalu hrvaške drame Marulićevi dani prejela nagrado za umetniški dosežek. V besedilu Evropa se priznana hrvaška dramatičarka Ivana Sajko dotakne upora na politični, individualni in družbeni ravni.
:
:

Foto: Peter Uhan

Sajko v besedilu, ki je premierno odrsko uprizoritev doživelo decembra lani v Cankarjevem domu, navdih za kritiko demokratičnega sistema črpa iz treh virov: antičnega mita o Evropi in Zevsu, Brechtove drame Mati Korajža in njeni otroci ter aktualnih tragičnih dogodkov na mejah Evropske unije.

Evropin obračun s Polkovnikom - včerajšnjim partnerjem in današnjim sovražnikom - v predstavi zaživi skozi udarne songe in igrivo igro petih mladih igralcev ter Barbare Cerar v naslovni vlogi. Razgaljanje Evropinega in Polkovnikovega ljubezenskega odnosa pa ne naplavi na površje zgolj krvave vojne preteklosti, ampak postavi pod vprašaj tudi njuno prihodnost, so zapisali v Cankarjevem domu.

Na 25. festivalu hrvaške drame, ki je potekal med 21. in 30. aprilom v Splitu, je bila na ogled tudi predstava ljubljanske Drame Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija.

Povezava: 25. festival hrvaške drame Marulićevi dani

CD, Imaginarni, Marulićevi dnevi

Povezani dogodki