STA, 21. 5. 2021

Enkrat cepljeni prebolevniki odslej izjema tudi po odloku o kulturnih prireditvah in uresničevanju verske svobode

Vlada je na današnji dopisni seji podaljšala veljavnost odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom in odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode v Sloveniji. V oba odloka je med drugim kot izjemo od obveznega testiranja dodala enkratno cepljene prebolevnike, so sporočili po seji vlade.
:
:

Foto: Pixabay

Kot so zapisali, odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom po novem izrecno določa tudi, da za javne kulturne prireditve in druge kulturne storitve ne veljajo določbe odloka, ki ureja začasno prepoved zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom.

Poleg tega je v delu o izvajanju javnih kulturnih prireditev dopolnjen pogoj pri omejitvi zasedenosti sedišč v zaprtih javnih prostorih in na prostem. Medtem ko mora biti v zaprtih javnih prostorih med končnimi uporabniki eno sedišče prosto, mora biti na prostem med sedišči najmanj en meter razdalje, med končnimi uporabniki, ki niso na sediščih, pa najmanj 1,5 metra razdalje.

Ti pogoji ne veljajo za osebe iz skupnega gospodinjstva. Zaščitna maska je za končne uporabnike obvezna tako v zaprtih javnih prostorih kot na prostem, in sicer v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z z novim koronavirusom.

Novela odloka kot izjemo od obveznega testiranja za končne uporabnike in nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah dodaja enkratno cepljene prebolevnike.

V knjižnicah, arhivih, muzejih in galerijah novela odloka zmanjšuje omejitev po kvadraturi, in sicer na 10 kvadratnih metrov na enega končnega uporabnika oziroma več končnih uporabnikov, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva.

Ostali pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni.

Vlada je na današnji seji podaljšala tudi veljavnost odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode v RS. Poleg podaljšanja veljavnosti odloka novela kot izjemo od obveznega testiranja za osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, dodaja enkratno cepljene prebolevnike, so sporočili po seji.

Ostali pogoji in omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode ostajajo nespremenjeni.

Oba spremenjena odloka bosta začela veljati dan po objavi v Uradnem listu in podaljšujeta veljavnost odloka do vključno 30. maja.

Koronavirus