CK Španski borci, 15. 3. 2017

Dvojni plesni večer v Španskih borcih

V petek, 17. marca 2017, ob 20. uri bo v Centru kulture Španski borci na sporedu uprizoritev dveh uspešnic, izbranih iz del mreže Aerowaves: Tvoja mati pred mojimi vrati in Klasična lepota.
:
:
Foto: Dusa Gábor
Foto: Dusa Gábor
Foto: Jan Vesala
Foto: Jan Vesala

V prvem delu bo plesni duet, Emese Cuhorka in László Fülöp, v predstavi Tvoja mati pred mojimi vrati skušal zapolniti vsakdanji čas s plesom. Gre za prizore, ki so prišli na svet iz niča, iz majhnih, nepomembnih razbitin, ki jih za seboj pušča sam obstoj. Ponovitev v Ljubljani je podprl Balassijev Inštitut Ljubljana.

Iz kritik: »Fülöp in Cuhorka nista lika, kljub njuni prisotnosti  na odru. Njuna osebnost prebija vse situacije, drže in dejanja. Na tako preprost in neprisiljen način nas nagovarjata z njuno zapleteno in sinkretično govorico telesa, da se, nam ne zdi, da gre za v naprej zamišljeno koreografijo. Gre za prizore, ki so prišli na svet iz niča, iz majhnih, nepomembnih razbitin, ki jih za seboj pušča sam obstoj. Ravno transkripcija teh malih ničev, teh nepomembnosti, teh delčkov brez teže v samo gibanje, bo tisto, kar vas bo v predstavi pritegnilo. Od vsega najbolj navdušujoče in enigmatično pri tej gibalni avanturi pa je kako jima uspe na glavo obrniti govorico klasičnega baleta in na njeno mesto postaviti "tujke": radikalno uporabo profanega, neplesne in na trenutek celo neestetske gibe.« (Csaba Králl)

László Fülöp je končal izobraževanje na šoli za sodobni ples v Budimpešti ter kasneje sodeloval s številnimi madžarskimi in mednarodnimi plesnimi ustvarjalci. László se v svojim delih osredotoča predvsem na raziskovanje in analizo vseh oblik človeških medsebojnih odnosov in komunikacije. Pri tem upošteva vse možne aspekte v njihovi celovitosti in brez posploševanja ali predsodkov.

Emese Cuhorka je plesalka, performerka in učiteljica sodobnega plesa. Svoje izobraževanje je dokončala leta 2011 na šoli za sodobni ples v Budimpešti. Članica HODWORKS je že osem let, kjer dela s Csabo Molnár in The Symptoms. Njeno svobodo in umetniški izraz so zaznamovale skrivne igre iz otroštva.

V drugem delu plesnega večera, ki nosi naslov Klasična lepota, pa bo finski umetnik Taneli Törmä pred našimi očmi izpolnil svojo otroške sanje – postati pravi baletni plesalec. Ob tem mu bodo pomagale učenke baletne in srednje baletne šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Taneli je leta 2005 končal študij na nacionalni baletni šoli na Finskem in ugotovil, da včasih traja 11 let ali več, da se opogumiš in soočiš z dejstvi, s katerimi lahko dejansko uresničiš svoje sanje, ki nato postanejo realnost tudi zate. Plesalec in koreograf na humoren način in z globoko iskrenostjo na odru prikaže svoje sanje.

Taneli Törmä je finski umetnik, ki aktivno deluje v sferi sodobnega plesa, filma in meddisciplinarnimih pristopov in je svobodni umetnik, koreograf, umetniški vodja pri projektih LOCATION X. Sodeloval je z mnogimi umetniki in ustanovami iz vse Evrope. Prav tako, od leta 2010, snema svoje plesne filme na Danskem, v Nemčiji, v Belgiji, v Franciji, v Kanadi, na Finskem, na Grenlandiji, na norveškem in v Estoniji, za katere je dvakrat prejel tudi nagrado Mednarodnega plesnega filma.

Predstavi Tvoja mati pred mojimi vrati in Klasična lepota gostujeta v Španskih borih v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki prinaša svežo, avantgardno evropsko produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.

Madžarska, CK Španski borci

Povezani dogodki

CK Španski borci, 21. 3. 2016
Italijanski novi val v Španskih borcih
Zavod EN-KNAP / CK Španski borci, 6. 2. 2024
Vabilo k prijavi na javni razpis Pan-Adria 2024/2025