SiGledal, LGMB, 30. 8. 2023

Dve zlati žirafi ob koncu 34. festivala Poletni lutkovni pristan

V nedeljo se je zaključil 34. Poletni lutkovni pristan. Mednarodni festival je obiskalo več kot dva tisoč obiskovalcev, glavnina programa je bila namenjena otroški oz. družinski publiki. Podeljeni sta bili dve nagradi za najboljšo predstavo, zlati žirafi, ki sta odpotovali na Nizozemsko k Valentijn Productiehuis in v Ljubljano k gdč. Bazilike.
:
:
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan, ki ga je 34. leto zapored priredilo Lutkovno gledališče Maribor, je končan. Od 5. do 27. avgusta se je zvrstilo več kot dvajset dogodkov, predstav, instalacija, razstava, koncert, delavnice, produkcija rezidence in drugi odlični dogodki. Festival je nagovarjal predvsem mlade gledalce, s predstavami iz Slovenije in tujine, Nizozemske, Belgije, Slovaške, Češke, Ukrajine, Hrvaške.

Predstave si je ogledalo več kot dva tisoč obiskovalcev, na štirih različnih prizoriščih: Avditoriju lutkovnega gledališča, v Mestnem parku in pred Umetnostno galerijo Maribor, letošnja novost pa je bilo gostovanje festivala na Mariborskem otoku. V času festivala so bili na delovni rezidenci v Lutkovnem gledališču Maribor mladi lutkovni umetniki iz češke DAMU, Akademije za performativne umetnosti, ki so na festivalu premierno prikazali svojo predstavo, poleg njih se je predstavila še ena skupina študentov iz Češke in v okviru sodelovanje treh festivalov (poleg mariborskega še festivala iz italijanske Ravene in finskih Helsinkov) še študentje iz ukrajinskega Kijeva s predstavo Šesti čut.

Skupina otrok, ki se je udeležila celotedenske delavnice pod mentorstvom Monike Pocrnjić je ustvarjala na temo Lutke in umetna inteligenca, v Minoritski cerkvi pa je bila na ogled instalacija (v sodelovanju s KonS in MKC Maribor) z naslovom Kibernetična intima. V razstavišču LGM je ves čas festivala bila na ogleda razstava z Motorinom v Maribor, skice in lutke Damijana Stepančiča. Festival se je zaključil z dvema predstavama na preseku giba oz. sodobnega plesa, v sodelovanju s festivalom sodobnega plesa Platforma.

Otroška žirija je kot vsako leto ocenjevala predstave in dve, ki sta si prislužili najvišje število zlatih zvezdic, sta prejemnici nagrade zlata žirafa za najboljšo predstavo. To sta dobili uprizoritvi Prismuknjene konstrukcije (Valentijn Productiehuis iz Nizozemske) ter Zlati ključek (Pripovedno gledališče gdč. Bazilike iz Ljubljane).

Povezani dogodki