STA, 17. 5. 2013

Drevi podelitev nagrad primorskih gledališč tantadruj

V koprskem gledališču bodo drevi podelili gledališke nagrade tantadruj. Primorsko gledališko nagrado tantadruj so pred tremi leti ustanovili Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče iz Trsta in SNG Nova Gorica. Nagrado za življenjsko delo bo letos dobila Zdenka Lovec, podelili pa bodo še nagradi za najboljšo predstavo in najboljšega igralca.
:
:

foto: Andrej Klemenčič/STA

Omenjena gledališča vsako sezono po lastni presoji nominirajo predstave za odraslo občinstvo. Tričlanska komisija izbere najboljšo predstavo in najboljšega igralca, posebna komisija pa vsako leto izbere tudi dobitnika nagrade za življenjsko delo.

Slednjo bo letos dobila novinarka Zdenka Lovec. Kot je komisija zapisala v utemeljitvi nagrade, je življenje Lovčeve že desetletja tesno povezano z gledališčem, njegovo refleksijo v družbi in gledališko kritiko. V svoji kritiki se nagrajenka ni omejevala na pavšalno poročevalsko ocenjevanje predstav, temveč je zajela poglobljeno analizo dramskega besedila, njegovega prenosa na oder, odrskega dogajanja, igralskih stvaritev in režiserskega deleža na način, ki je znal kritiški pogled približati tako poznavalcem kot najširšemu bralstvu. S svojim kritiškim duhom in peresom ter novinarskim delom, povezanim z gledališčem, je nagrajenka pripomogla k umetniški rasti vseh treh primorskih gledališč.

Kot je na novinarski konferenci pred podelitvijo nagrade dejala direktorica gledališča Koper Katja Pegan, je čas dokazal, da profesionalno gledališče na Primorskem živi in da "je to prostor, v katerem se teater zelo dobro počuti".

Podelitev nagrade Zdenki Lovec pa je za Peganovo odraz tega, da "gledališče potrebuje refleksijo svojega dela tudi na drugi strani; potrebuje kritiko, potrebuje človeka, ki spremlja gledališče od zunaj z znanjem, ne samo z neko ljubeznijo, pripadnostjo, navdušenjem".

Direktor novogoriškega gledališča Jožko Čuk je ocenil, da je sodelovanje pri tantadrujevih nagradah zelo zbližalo vsa tri gledališča. Po njegovih besedah se je povečala tudi pretočnost občinstva. Na potrebo in celo nujnost medsebojnega sodelovanja navkljub različnosti je opozorila tudi umetniška vodja tržaškega gledališča Diana Koloini.

Nagrada tantadruj je dobila ime po znani noveli Cirila Kosmača. Prve nagrade so podelili v Trstu, lani je nagrado gostilo novogoriško gledališče, letos pa se bo triletni krog sklenil v Kopru. Nagrado v obliki kipca je oblikoval akademski kipar Jakov Brdar.

Pred podelitvijo nagrad bodo na odru koprskega gledališča uprizorili premiero predstave Carla Goldonija Sluga dveh gospodarjev v režiji Kokana Mladenovića.

tantadruj