STA, 2. 10. 2019

Dramaturginja Ira Ratej nova predsednica upravnega odbora Prešernovega sklada

Dramaturginja Ira Ratej je nova predsednica upravnega odbora Prešernovega sklada, ki odloča o Prešernovih nagradah in nagradah Prešernovega sklada, najvišjih državnih nagradah na področju umetnosti v Sloveniji. Upravni odbor sklada bo vodila do konca mandata, ki bo v zdajšnji sestavi trajal še manj kot leto.
:
:

Foto: Pixabay

Ira Ratej je bila za predsednico izvoljena na ponedeljkovi redni seji. Kot je povedala, je delovanje odbora v tej sestavi zelo utečeno, kar bo nadaljevala in skušala pripeljati do konca v tem slogu. Njen namestnik je Edi Berk, ki je podpredsednik.

"Delamo skupaj in delamo dobro. Prihajamo iz zelo različnih področij in naše diskusije so na visokem strokovnem nivoju," je poudarila. Spomnila je, da je upravni odbor Prešernovega sklada v tej sestavi postoril že marsikaj. Tako so sodelovali pri sestavljanju novega zakona o Prešernovi nagradi, sestavili nov statut delovanja upravnega odbora ter dodali dve novi področji umetnosti. Zdaj se ji zdi, da je prišel čas za poročilo o teh treh letih.

Kot je še povedala, pa sta ostali na mizi še dve zadevi, za kateri si bo prizadevala. Ena od njiju je vprašanje dodatkov pri pokojnini za dobitnike Prešernove nagrade za življenjsko delo ali nagrade Prešernovega sklada. "To je bilo že skoraj sprejeto, a je ob menjavi vlade padlo z mize. In zdaj bo šlo, kar še tiče odbora v tej sestavi, za zadnji poskus," je dodala.

Upravni odbor sklada je v dosedanji sestavi deloval pod vodstvom Vinka Möderndorferja, ki pa je julija podal odstopno izjavo. Državni zbor ga je razrešil 26. septembra in za nadomestnega člana sklada imenoval Aleša Novaka. Predlog je DZ podala vlada, ki je omenjeno razrešitev oziroma imenovanje obravnavala 18. julija.

Odbor v sestavi Edi Berk, Andrej Blatnik, Srečo Dragan, Breda Kolar Sluga, Mojca Kranjc, Simon Krečič, Vinko Möderndorfer, Ira Ratej, Tomaž Rode, Hugo Šekoranja, Miran Štuhec, Uršula Teržan, Matej Venier, Zdenko Vrdlovec, Milena Zupančič, je DZ imenoval 12. julija 2016 za dobo štirih let. S sklepom o razrešitvi in imenovanju članov je DZ lani razrešil dolžnosti Mojco Kranjc in Mileno Zupančič ter imenoval za člana Branka Šturbeja in Dušanko Zabukovec.

Möderndorfer, ki je bil za predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada izvoljen na konstitutivni seji 28. septembra 2016, je znan po kritičnih nagovorih na proslavah ob podelitvi Prešernovih nagrad.

Ira Ratej je študirala dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Za dramaturgijo pri predstavi Noč bogov na akademiji je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Sredi 90. let minulega stoletja so jo kot dramaturginjo zaposlili v Mestnem gledališču ljubljanskem. Delovala je tudi kot umetniška vodja SNG Nova Gorica. Leta 2006 je skupaj z Borisom Kobalom dobila Dnevnikovo nagrado za dramsko delo in uprizoritev Je to človek? po motivih romana Prima Levija.

Ira Ratej, Nagrada Prešernovega sklada