SNG Drama Ljubljana, 23. 5. 2014

Drama predstavila program sezone 2014/15: identiteta v vseh odtenkih

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je na velikem odru z atraktivnim umetniškim programom v izvedbi umetniškega ansambla slavnostno razgrnilo repertoar sezone 2014/15, ki ga je zasnoval ravnatelj in umetniški vodja Drame Igor Samobor. Dvanajst premier na velikem odru in v Mali drami ter tri v okviru novega programskega sklopa Drama Laboratorij bo zaznamovala rdeča nit sezone – Identiteta v vseh odtenkih te besede. Osnovni program Drame bodo v prihajajoči sezoni spremljali novi programski sklopi, nastali v želji, da bi bile teme, s katerimi se bodo ukvarjale predstave, osvetljene čim bolj vsestransko.
:
:
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana
Foto: Maj Pavček/SNG Drama Ljubljana

Program nove sezone Drame bo predvsem preizpraševal kdo smo, kje smo, zakaj smo, kakšni smo ... »Ukvarjali se bomo z identiteto v vseh odtenkih te besede. Hodili bomo okrog zastavljene teme, lovili njene odmeve skozi zgodovino in se opazovali skozi optiko različnih obdobij. Ob pomoči velikih avtorjev iz preteklosti in pronicljivih sodobnih piscev, v dialogu z najbolj znanimi in radovednimi režiserji, se bomo z različnimi uprizoritvenimi prijemi potopili v njeno srčiko z različnih strani,« je v uvodnem nagovoru repertoarne knjižice zapisal ravnatelj Drame Igor Samobor.

Veliki oder in Mala drama

V sezoni 2014/2015 se obeta šest premier na velikem odru, štiri v Mali drami in tri v okviru Drama Laboratorija, od tega štiri krstne uprizoritve, štiri krstne uprizoritve dramatizacije ter ena krstna uprizoritev priredbe.
 
Na velikem odru bodo prihajajočo sezono Drame zaznamovale dramatizacije velikih del, ki tako ali drugače korespondirajo z osnovno mislijo sezone. Odprla jo bo krstna uprizoritev dramatizacije Čarobne gore Thomasa Manna v režiji Mateje Koležnik, ki nastaja v koprodukciji s Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta, za njo se bodo zvrstile še krstna uprizoritev Figurae Veneris Historiae Gorana Stefanovskega v režiji Aleksandra Popovskega, Levstikov Tugomer v režiji Diega de Bree, krstna uprizoritev dramatizacije Homerjeve Iliade v režiji Jerneja Lorencija in v koprodukciji z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom ter krstni uprizoritvi dramatizacij Kafkovega romana Grad v režiji Janusza Kice in dramatizacija romana Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela v režiji Ivice Buljana.

Program Male drame bo v prihajajoči sezoni skoraj v celoti posvečen slovenskim besedilom in mladim režiserjem, katerih uprizoritve bodo odzvanjale vodilno misel sezone in zaokrožale sporočilo velikega odra. Sezono bo na odru Male drame odprla uprizoritev Hinkemann Ernsta Tollerja v režiji Marka Čeha, sledila bo krstna uprizoritev novega besedila Mihe Nemca (besedilo bo tudi režiral) in Nejca Valentija Hotel Modra opica, ki nastaja v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. Program malega odra Drame bo nadaljevala priredba treh besedil Vitomila Zupana, ki jih je avtor in režiser priredbe Mare Bulc naslovil Zastave – Mož – Slepota, zaokrožila pa ga bo koprodukcija (Imaginarni) krstne uprizoritve igre Simone Semenič medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti v režiji Primoža Ekarta.

Novi programski sklopi

Osnovni program Drame bodo spremljali novi programski sklopi, ki jih Drama uvaja v želji, da bi bile teme, s katerimi se bodo ukvarjale uprizoritve, osvetljene z več strani. Nadaljeval se bo cikel Družabno in družbeno, ki zajema pogovore in predavanja navezujoča se na problemska žarišča posameznih predstav ter tudi cikel glasbenih večerov v Drami, imenovanih Drama Akustika, kjer bodo ob nedeljah še naprej nastopali zelo avtorji, ki jim je skupno to, da s svojim umetniškim stališčem skozi glasbo nagovarjajo duha in dušo. Program Drama Akustike bodo v sezoni 2014/15 sestavljali koncerti:

Global Culture Nasu: glasba in ples tradicionalne Japonske, Magnifico in Jurij Zrnec, Pliš, Večer šansonov v koprodukciji z RTV Slovenija, Dobrodelni koncert, Severa, Silence, Igor Leonardi, Mate Bekavac, Marko Hatlak, Vasko Atanasovski, Vivat Marko Brecelj, in Dan glasbe: koncert presenečenja.

Drama uvaja tudi Nova branja, cikel bralnih uprizoritev v Mali drami, ki bo omogočil preverjanje izpovedne moči slovenske dramatike in odkrivanje zanimivih, še neuprizorjenih tekstov. Vzpostavlja pa tudi novo programsko platformo Drama Laboratorij, ki bo ponudil prostor raziskovanju gledališkega izraza. V okviru Drama Laboratorija bo Drama spodbujala projekte in uprizoritve, ki temeljijo na preizkusu novih gledaliških smernic in pristopov. To bo prostor razmisleka o inovaciji, raziskovanju in mnogovrstnosti sodobnega gledališča. Drama Laboratorij je doživel otvoritev že maja z avtorskim projektom Iniciative za razvoj mokumentarističnega gledališča Marie Curie – Hystérie, v novi sezoni pa bosta v njem zaživela avtorska projekta: uprizoritev študentov AGRFT Žige Divjaka, Tina Grabnarja in Juša Zidarja Čakajoč Supermana ter Vestern, prvi avtorski projekt »Divjih v srcu«.

V okviru cikla Mlada Drama se bo Drama posvečala najmlajšim gledalcem in jim razkrivala skrivnosti in privlačnosti gledališkega ustvarjanja. Zanje Drama pripravlja krstno uprizoritev Gledališka bum-bonjera Luke Martina Škofa in Blaža Rejca. Ob tem pa tudi abonmaja Ciciban in Najst, v sklopu katerih se Drama osredotoča na celostno spoznavanje gledališča tudi skozi sprehode po dvorani in zaodrju, spoznavanje gledaliških poklicev in nastanka gledališke uprizoritve od ideje do odrske postavitve ter skozi raziskovanje zgodovine gledališča.

Drama Festival in Drama Kavarna

Preden se bo Drama podala v novo sezono, namerava še posebej slavnostno skleniti letošnjo. Prvič bo zaživel Drama Festival (www.drama.si/drama-festival/), ki bo predstavil najboljše gostujoče uprizoritve partnerskih gledališč Drame in bo potekal med 1. in 7. junijem. Sestavljalo ga bo devet uprizoritev slovenskih in tujih gledališč, devet zgodb, devet igralskih ansamblov. Prvi dan Drama Festivala bo zaznamoval začetek še enega novega programskega segmenta – Drama Kavarne, ki bo ne samo klasična gledališka kavarna, temveč tudi prostor srečevanj, tako načrtovanih – z novinarji, ustvarjalci gledališča in literature, strokovno javnostjo - kakor malo manj načrtovanih – kot uglasitev na ogled predstave in izzvenevanje vtisov po njem.

Vpis abonmajev za sezono 2014/15 SNG Drama Ljubljana se pričenja v ponedeljek, 26. maja, pri blagajni gledališča.

SNG Drama Ljubljana, 24. 12. 2017
Voščilo SNG Drame Ljubljana
SNG Drama Ljubljana, 20. 5. 2011
SNG Drama Ljubljana gostuje v Rusiji