STA, 18. 10. 2010

Dnevnik: Ban na morje s službenim vozilom

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana in znani slovenski igralec Ivo Ban naj bi v zasebne namene koristil nekatere službene ugodnosti, ker kot igralec redno nastopa v več predstavah Drame, pa naj bi trpela tudi njegova vloga ravnatelja v tej ustanovi, današnji Dnevnik povzema anonimno pismo, ki ga je prejel. Ban je navedbe že komentiral.
:
:

Ivo Ban / foto Domen G., STA

Pismo med drugim navaja, da je ravnatelj uporabljal službeno vozilo v zasebne namene ter z njim potoval tudi na morje in na snemanja, s službeno kartico pa naj bi nakupoval gorivo, kurilno olje in cigarete. Službeno vozilo naj bi tudi poškodoval. Kot ravnatelj pa naj bi kršil svoje delovne obveznosti, saj je, kot po poročanju Dnevnika navaja pismo, od začetka letošnje sezone zaseden v dveh novih predstavah, vaje zanje pa potekajo tudi v času delovnika ravnatelja ustanove.

"Hkrati opravlja delo v pisarni in delo igralca na odru. V pisarni je plačan kot ravnatelj, na odru kot honorarec. Ko imamo dopoldansko predstavo, je tako plačan dvojno," časnik povzema pismo, ki navaja, da znaša višina doslej izplačanih honorarjev, ki naj bi jih Ban prejel za svoje igralsko delo v času ravnateljevanja, okoli 36.000 evrov.

Ban naj bi tudi ustavil izplačila lastnih honorarjev za odigrane predstave zaradi izogibanja plačil sodnih prepovedi, iz istih razlogov pa naj bi prejel dnevnice izplačane "na roke". Kot ravnatelj in umetniški vodja naj tudi ne bi opravil svojega dela ob zadnji premieri v Mali drami, ko so odigrali predstavo Kuverta. Zaradi istočasnih vaj za predstavo Totenbirt "se ni udeležil kontrolne vaje in premiere, predstave pa sploh ne bo videl, ker se igrata istočasno", še navaja pismo.

Ban je, tako Dnevnik, navedbe iz pisma potrdil in pojasnil, da je službeni avto v resnici uporabljal, zanj pa je zaprosil po tem, ko se mu je pokvarilo njegovo vozilo. Ker naj bi imel, kot je dejal, "določene finančne težave", je uporabil tudi službeno kartico za osebne nakupe, vendar je porabljeni denar vrnil v obliki odtegljaja od plače ravnatelja, prav tako pa naj bi nase prevzel stroške za popravilo vozila, ki ga je podrgnil ob cestni količek.

Razloge za sprejemanje vlog v času, ko opravlja delo ravnatelja, pa je pojasnil takole: "Honorarno igram v predstavah, ker v teatru ni primernega igralca moje generacije, za poslovanje hiše pa je najlažje, če zasedem kar sebe." Na kontrolni predstavi Kuverte, kot je dejal, v resnici ni mogel biti zaradi vaje za igro Totenbirt, delo ravnatelja pa naj bi opravil tako, da je po potrebi prihajal v službo bolj zgodaj in z dela odhajal kasneje.

"Moje delo ni v zaostanku, vse je bilo opravljeno ažurno, tudi ministrstvo za kulturo ni podalo nobenih pripomb nad samim poslovanjem zavoda. Konec koncev bi moralo biti moje delo ravnatelja opravljeno tudi, če bi zbolel." Višine vseh izplačanih honorarjev Ban ni mogel potrditi, izplačilo dnevnic "na roke" pa se mu ne zdi problem, saj je to običajna praksa.

Z navedbami v pismu je bilo seznanjeno tudi ministrstvo za kulturo, kjer so pojasnili, da je njihova predstavnica na sejah sveta SNG Drama Ljubljana večkrat opozarjala, da je udejstvovanja direktorja Drame kot igralca v predstavah (kar je sicer dovoljeno s pogodbo) preveč, a ga je svet podprl, opozorila ministrstva pa opredelil kot politično vmešavanje in pritisk na direktorja. Podobno je bilo tudi v nekaterih drugih primerih, kot denimo ob opozorilu, da izhodišča za gradnjo nove Drame niso pripravljena, ter ob opozorilu, da je nujen dvojni cenik za oddajo prostora. Z drugimi navedbami anonimke pa na ministrstvu niso seznanjeni, še poroča Dnevnik.