STA, 5. 7. 2010

Dirigent Nagano morebiti od leta 2013 ne bo več v Bavarski državni operi

Pogodba 58-letnega Kenta Nagana kot generalnega glasbenega direktorja Bavarske državne opere sodeč po petkovem pisanju časnika Süddeutscher Zeitung po letu 2013 verjetno ne bo podaljšana.
:
:

Pokrajinski minister za kulturo Wolfgang Heubisch je to možnost Naganu, enemu najpomembnejših sodobnih dirigentov, sporočil po telefonu, je poročal časnik.

Državna opera in Heubisch pisanja nista želela komentirati. Je pa minister v petkovem sporočilu za javnost zapisal: "Seveda že sedaj razmišljam, kako bi od sezone 2013/1014 naprej lahko bila sestavljena vodilna ekipa Bavarske državne opere. Končna odločitev bo padla nič prej kot jeseni," je sporočil minister Wolfgang Heubisch.

Ameriški dirigent z japonskimi koreninami Kent Nagano se je rodil v Berkeleyju v Kaliforniji. Sociologijo in glasbo je študiral v Kaliforniji, glasbo pa na Ecole Normale de Musique v Parizu. Dirigirati je začel v bostonski operni hiši. Med drugim je bil glasbeni direktor Opere v Lyonu (1988-1998), šef dirigent Halle Orchestra v Manchestru (1992-1999). Nagana so v tistih letih kritizirali zaradi ambicioznega in dragega programa ter visokih honorarjev. Pogodbe mu po letu 1999 niso podaljšali, piše v prosti enciklopediji.

Nagano je leta 2001 ustanovil nagrado "Arnold Schönberg". Leta 2000 je postal šef dirigent in umetniški direktor Deutsches Symphonie-Orchestra v Berlinu, kar je delal do leta 2006. Z orkestrom je posnel več nosilcev zvoka, igrali so glasbo Ludwiga van Beethovna, Arnolda Schönberga, Antona Brucknerja, Alexandra von Zemlinskega in Gustava Mahlerja. Leta 2006 je postal glasbeni direktor Orchestre Symphonique de Montreal in Bavarske državne opere.

Bavarska državna opera