STA, 7. 3. 2018

Diana Koloini odhaja iz mariborske Drame

Direktor Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor Danilo Rošker, ki septembra začenja četrti mandat na čelu te ustanove, si po poročanju današnje izdaje časnika Večer želi novega umetniškega direktorja Drame. V petek poteče rok za prijavo na razpis, aktualna umetniška vodja Diana Koloini pa pravi, da se nanj nima namena prijaviti.
:
:

SNG Maribor / Foto: Nebojša Tejić, STA

Z razpisom se išče umetniškega direktorja Drame za obdobje od 1. septembra 2018 do 31. avgusta 2023. O kandidatih bo po predhodnem mnenju strokovnega sveta SNG Maribor odločil Rošker, ki po pisanju Večera vztraja, da je to "normalni potek dogajanja" ob vsakem izteku mandata. "Razpis smo objavili zaradi izteka mandata umetniške direktorice," je danes povedal tudi za STA.

Diana Koloini pravi, da se ne bo prijavila na razpis. "Ne, ne bom kandidirala za nov mandat, ker mi je direktor Danilo Rošker že pred objavo razpisa jasno povedal, da želi novega umetniškega direktorja Drame, ki bo sestavil tudi program drugega dela naslednje sezone," je povedala za Večer. "Seveda ima direktor legitimno pravico, da ob izteku mojega mandata poišče novega umetniškega direktorja, pričakovala pa bi, da bi argumentiral, zakaj z mojim delom ni zadovoljen. Lanska sezona je bila uspešna, težave v letošnji pa sva še do nedavnega reševala v soglasju," je dodala.

Rošker je ponovil, da gre za običajni postopek. "Čez njeno delo ni očitkov, razlog za razpis je potek mandata. Z vsakim izbranim kandidatom doslej sem korektno sodeloval in bom tudi z bodočim, tudi z gospo Koloini, če bo izbrana," je povedal.

Podobno je danes za STA povedala tudi Koloinijeva. "Ker se moj mandat umetniške vodje mariborske Drame regularno izteka konec avgusta, je objava razpisa samoumevna, pravzaprav nujna," je izpostavila. Svojega dela ne želi sama ocenjevati: "Moje delo je javno oziroma namenjeno javnosti. Prav je, da ga ocenjujejo drugi."

V letošnji sezoni naj bi imeli v Drami SNG Maribor veliko težav, predvsem zaradi odpovedi sodelovanja več režiserjev. Po poročanju Večera naj bi bila med njima Jernej Lorenci in Nina Rajić Kranjac, jeseni je sredi procesa priprave Hamleta odšel Gabor Tompa.

Lorenci bi moral za SNG Maribor pripraviti avtorski projekt Simpozij. "Režiser Jernej Lorenci se je za odpoved odločil iz osebnih razlogov, kar obžalujemo. Predstavo nadomeščamo s predstavo Ojdip v Kolonu v režiji Diega de Bree," so za STA povedali v gledališču.

Strokovni svet SNG Maribor je po njihovih navedbah obravnaval in potrdil še spremembo režiserja pri Bogu masakra Ajda Valcl namesto Philippa Calvaria in pri Hamletu Krešimir Dolenčić namesto Gaborja Tompe.

Kakšna bo usoda umetniških direktorjev Opere in Baleta SNG Maribor Simona Krečiča in Edwarda Cluga, še ni znano. "Mandat se vsem izteče 31. avgusta 2018, do takrat bo opravljena tudi izbira," pravi Rošker.

Je pa poleg razpisa za umetniškega vodjo Drame odprt tudi razpis za delovno mesto pomočnika direktorja za tehnične zadeve, ki ga trenutno zaseda Andreja Japelj.

Novo ime v ekipi je že umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje, ki je formalno prav tako eden od pomočnikov direktorja SNG Maribor, a ga imenuje ministrstvo za kulturo. To mesto od 1. januarja letos zaseda Aleš Novak.