STA, SiGledal, 3. 6. 2024

Deževen dan v Gurlitschu s petimi nagradami festivala Sterijino pozorje

Uprizoritev Deževen dan v Gurlitschu, koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj in Prešernovega gledališča Kranj, je na 69. festivalu Sterijino pozorje prejela pet nagrad. Ramšak Marković je bil nagrajen za besedilo, Darja Reichman in Borut Veselko za vloge, nagrajeni sta bili tudi scenografija in kostumografija predstave v režiji Sebastijana Horvata.
:
:
Foto: Arhiv 69. festivala Sterijino pozorje
Foto: Arhiv 69. festivala Sterijino pozorje
Foto: Arhiv 69. festivala Sterijino pozorje
Foto: Arhiv 69. festivala Sterijino pozorje
Foto: Arhiv 69. festivala Sterijino pozorje
Foto: Arhiv 69. festivala Sterijino pozorje

V tekmovalni program festivala, ki je v Novem Sadu potekal med 26. majem in 3. junijem, je selektorica Ana Tasić uvrstila sedem uprizoritev, med njimi Deževen dan v Gurlitschu.

Žirija 69. Sterijevega pozorja v sestavi Dejan Sredojević (predsedujoči), Marta BerešIrena Popović DragovićDušan Ljuština in Janko Ljumović je sprejela odločitev, da predstavi Deževen dan v Gurlitschu podeli naslednje nagrade:

Darja Reichman je bila nagrajena za vlogi Maruše in Marte, Veselko za vloge Jokla, Urednika in Starejšega policista. Igor Vasiljev je bil nagrajen za scenografijo in Belinda Radulović za kostumografijo uprizoritve, so sporočili iz Mestnega gledališča Ptuj.

Poročen par v poznih tridesetih, Peter in Ingrid, živita udobno življenje v predmestju Celovca. Ob skrbeh zaradi kriz, kot so nova vojna v Evropi, večanje družbene neenakosti in grožnja podnebnih sprememb, so njuna edina resna težava in življenjski izziv doslej neuspešni poskusi, da bi dobila otroka.

V zgodbo o Petru in Ingrid gledalec vstopi na dan, ko odkrijeta, da je izginila draga ogrlica, ki ima poleg materialne tudi veliko emocionalno vrednost, saj jo je Ingrid dobila od svoje pratete, znane avstrijske povojne feministične avtorice. Občutek je toliko slabši, ker jima ogrlice niso ukradli nekje na ulici, pač pa je imel tat dostop do njunega doma.

Peter se odloči, da bo našel krivca in sledi ga vodijo na tisto stran Celovca, za katero ni niti vedel, da obstaja, piše na spletni strani kranjskega gledališča.

Kot še piše, predstava z opisovanjem krize identitete evropskega srednjega razreda spregovori o dvojnem značaju travm, ki jih povzroča izguba.

Ramšak Marković je dramaturg predstave, avtor glasbe je Drago Ivanuša, oblikovalec luči Aleksandar Čavlek. V predstavi igrajo še Aljoša Ternovšek, Vesna Pernarčič, Miha Nemec k. g., Živa Selan, Vesna Slapar, Miha Rodman in Blaž Setnikar.

V Kranju je bila predstava premierno uprizorjena marca in na Ptuju maja 2023.

Sterijino pozorje, PGK, MGP, Deževen dan v Gurlitschu, Sebastijan Horvat, Milan Ramšak Marković, Darja Reichman, Borut Veselko, Novi Sad, Srbija, Igor Vasiljev, Belinda Radulović

Povezani dogodki