STA, 27. 3. 2019

Današnji dan posvečen gledališčnikom z vsega sveta

Od leta 1962 na današnji dan obeležujemo svetovni dan gledališča. Slovenski gledališčniki se bodo praznovanju pridružili z branjem mednarodne in slovenske poslanice pred predstavami. Osrednji dogodek bo podelitev nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije na odprtju 49. Tedna slovenske drame v Kranju, ki se tradicionalno začenja prav 27. marca.
:
:

Foto: Pixabay

Mednarodno poslanico je letos prispeval priznani kubanski dramatik, režiser in pedagog Carlos Celdran. Kot je zapisal, njegova gledališka domovina živi v trenutkih srečevanja z gledalci, ki večer za večerom prihajajo v gledališče. Gledališka tradicija je po njegovih besedah horizontalna. "Nihče ne more z gotovostjo trditi, da gledališče obstaja v določenem svetovnem središču, mestu ali izbrani stavbi. Gledališče, kakor sem ga sprejel jaz, se širi skozi nevidno pokrajino, ki spaja življenja izvajalcev in gledališko veščino v en sam združujoč izraz," je med drugim zapisal.

Pod slovensko poslanico se je podpisala letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada Maruša Majer. V njej je izrazila prepričanje, da igralci gledališke svetove ustvarjajo predvsem zaradi gledalcev. "Da se nam gledališče najbolj zgodi, ko sem jaz na odru skozi vse te zgodbe zelo jaz, hkrati pa pravzaprav tudi ti, ki me gledaš. Ko nama uspe, da se srečava v popolnem sedanjiku in si ta trenutek zares deliva, ko nama uspe, da se v njem pogledava na način, ki se mu zunaj teatra raje izogneva," je zapisala igralka.

Svetovni dan gledališča bo zaznamovala podelitev nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) na odprtju Tedna slovenske drame (TSD) v Kranju. Nagrade so letos preimenovali po velikih umetniških osebnostih slovenskega gledališča: nagrado Polde Bibič za življenjsko delo prejeme kostumografka Marija Vidau, nagrado Marija Vera za življenjsko delo pa igralec SSG Trst Vladimir Jurc.

Kot je ob gledališkem prazniku izpostavila predsednica ZDUS Saša Pavček, gledališče s svojo prvobitnostjo ohranja živ in neposreden stik med ljudmi, kar je v dobi elektronskih medijev zelo pomembno, če ne celo zdravilno. "Človeški odnosi, ki jih stkejo ustvarjalci v skupnem snovanju predstave, so živa snov, živa so tudi sporočila, ki jih prenašajo na občinstvo. To je neprecenljiva energija, ki je ne more nadomestiti noben drug medij," je zapisala.

Že v ponedeljek so v SNG Drama Ljubljana dan gledališča obeležili s projekcijo celovečernega filma scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem v Šugmanovem salonu. Film, ki osvetljuje igralski poklic oziroma identifikacijo igralca z likom, bodo danes prikazali še v SNG Nova Gorica, v četrtek v SNG Maribor in v soboto še v Prešernovem gledališču Kranj na TSD.

Pobudo za svetovni dan gledališča je dal Mednarodni gledališki inštitut (ITI), ki je bil ustanovljen na predlog Unesca leta 1948.

Svetovni dan gledališča