STA, 25. 1. 2024

Celjsko gledališče pripravljeno na 32. Dneve komedije

Celjsko gledališče je pripravljeno na 32. Dneve komedije, ki bodo potekali med 10. in 25. februarjem. Kot je na novinarski konferenci povedal upravnik gledališča Miha Golob, so osmim tekmovalnim predstavam letos prvič dodali še pester spremljevalni program s predstavami iz Slovenije in tujine, okroglimi mizami in delavnicami.
:
:

Foto: Arhiv Gledališče Celje

Selektorica 32. Dnevov komedije Kaja Novosel je v tekmovalni program izmed 19 predstav, ki si jih je ogledala, uvrstila osem. Te se potegujejo za nagrade strokovne žirije in nagrado občinstva. Od osmih tekmovalnih predstav jih sedem prihaja iz petih slovenskih javnih gledališč, ena predstava pa je produkcija zasebnega producenta.

Po selektoričinih besedah je posebnost letošnjega tekmovalnega nabora, da z izjemo enega avtorskega projekta in ene dramatizacije slovenske novele večina predstav ni nastala na podlagi slovenskih dramskih besedil.

Festival Dnevi komedije bo odprla predstava Williama Shakespeare Kar hočete režiserja Janusza Kice v produkciji ljubljanske Drame, ki na Dnevih komedije sodeluje tudi s predstavo Slawomirja Mrožka Tango v režiji Luke Marcena. Mestno gledališče ljubljansko se bo predstavilo s predstavama Lunapark Jelene Kajgo, ki jo je režirala Tijana Zinajić, ter Arzenik in stare čipke Josepha Kesselringa v režiji Nine Ramšak Marković. Slovenske ljudsko gledališče Celje bo uprizorilo predstavo Mattea Spiazzija Paradiž.

Na sporedu so tudi predstava Vladimirja Bartola in Simone Hamer Nekaj v zraku v režiji Anđelke Nikolić, ki jo bo izvedlo Slovensko stalno gledališče Trst, Kulturno-umetniško društvo Dveh in Rumena zavesa bosta uprizorila predstavo Nika Škrleca Zdrava pamet, Prešernovo gledališče Kranj pa predstavo Wernerja Schwaba Predsednice, ki jo je režiral Jure Novak.

Po vsaki tekmovalni predstavi bo pogovor z ustvarjalci predstav. Zaključek 32. Dnevov komedije bo 25. februarja, ko se bo občinstvu predstavil komik Tadej Toš s predstavo Abraham.

V letošnji žiriji so gledališka in radijska režiserka Živa Bizovičar, dramaturginja, režiserka, igralka in publicistka Ajda Rooss ter dramski igralec in gledališki lektor Simon Šerbinek.

Podelili bodo nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Tudi gledalci in gledalke bodo tako kot vsako leto izbirali komedijantko oz. komedijanta večera ter glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Miha Golob je na novinarski konferenci predstavil še spremljevalni program, v okviru katerega bodo na sporedu štiri predstave, od tega dve mednarodni. Prav tako bodo pripravili tri delavnice.

Na 32. Dnevih komedije bodo znova podelili žlahtno komedijsko pero. Žirija je soglasno odločila, da nagrado žlahtno komedijsko pero 2024 prejme Nina Majer Ivanetič za komedijo Komu gori.

Strokovna žirija v sestavi Tatjana Doma, Živa Čebulj in Barbara Medvešček je sicer na bienalni natečaj prejela 15 dramskih besedil. Eno besedilo je izločila zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja.

V sodelovanju z Mestno občino Celje kot pokroviteljico Dnevov komedije ima gledališče odprt javni anonimni natečaj za izvirno slovensko komedijo z nagrado žlahtno komedijsko pero 2026. Avtorji morajo svoje komedije poslati do 30. septembra 2025.

Dnevi komedije, Gledališče Celje