STA, 16. 4. 2012

Cavazza dobitnik nagrade festivala Mostarsko proljeće 2012

Igralec in režiser Boris Cavazza je dobitnik kristalne matice, prve tovrstne nagrade festivalskega sveta mednarodne kulturne manifestacije Mostarsko proljeće 2012 in predsedstva hrvaške matice v Mostarju v BiH. Nagrajen je za vlogo v predstavi Gospoda Glembayevi v produkciji beograjskega Ateljeja 212, ki je bila na ogled lani v Mostarju.
:
:

foto Arhiv STA

Cavazza je nagrado za "najboljši umetniški dosežek" prejel na včerajšnjem odprtju Mostarskega proljeća 2012, ki bo letos potekal štirinajstič. Kot so pojasnili organizatorji, je znani slovenski umetnik "briljantno odigral vlogo Ignjata Glembaya v omenjeni drami Miroslava Krleže.

Poleg kristalne matice so podelili tudi zlato listino Maestro Vjekoslav Šutej v spomin na dolgoletnega umetniškega ravnatelja mostarskega pomladanskega festivala. Pred začetkom festivala so odprli tudi Park Nobelovih nagrajencev in v njem odkrili spomenika književniku Ivu Andriću in kemiku Vladimirju Prelogu.

Na letošnji 45-dnevni manifestaciji, ki bo potekala v Hrvaškem domu Hercega Stjepana Kosače do 1. junija, bodo nastopili številni izvajalci s Hrvaške, med katerimi so številna gledališča, književniki, slikarji in glasbeniki. Med drugim bodo nastopili krakovski filharmoniki, Edin Karamazov, godalni kvartet iz Ankare in plesna skupina Step Africa iz ZDA.

Cilj manifestacije je razširjanje kulturnih različnosti, negovanje tradicije in identitet hrvaškega naroda v BiH, so zapisali organizatorji festivala. Kot piše v zagrebškem časniku Vjesnik, so zaradi bogatega programa, postali kulturna blagovna znamka in ena izmed najpomembnejših manifestacij v regiji.

Kristalna matica, Mostarsko proljeće, Boris Cavazza