PGK, 16. 5. 2013

Bralni uprizoritvi slovenskih avtorjev v Moskvi

V moskovskem gledališču Vedogon bo jutri bralna uprizoritev dram dveh sodobnih slovenskih avtorjev – 5.fantkov.si Simone Semenič in Lep dan za umret Vinka Möderndorferja.

Lep dan za umret / foto: Mare Mutić, Prešernovo gledališče Kranj

Dramo 5fantkov.si je v ruščino prevedel Maxim Reyno, dramo Lep dan za umret pa Žana Perkovskaja. „Z gospodom Reynom zelo uspešno sodelujemo že tri leta. V tem času so bile izvedene bralne uprizoritve treh slovenskih dram v Tobolsku (5.fantkov.si Simone Semenič, Razred Matjaža Zupančiča in Nora Nora Evalda Flisarja), kjer so potem uprizorili Zupančičev Razred in z njim lansko leto gostovali na Tednu slovenske drame. To je velik dosežek za festival in za promocijo slovenske dramatike v tujini, za kar si zadnja leta intenzivno prizadevamo“ je povedala Mirjam Drnovšček, direktorica PG Kranj. Rezultati so spodbudni, saj je na letošnjem TSD sodelovalo kar šest predstav iz tujine, in sicer iz Avstrije, Bolgarije, Švedske, Belorusije, Japonske in Tajvana.

Moskovsko gledališče Vedogon deluje od leta 1992 in ima 27 igralcev. Vodi ga 50-letni direktor Pavel Kurochkin, od leta 1999 pa so uprizorili že več kot štirideset predstav. Lotevajo se tako domačih in tujih klasičnih tekstov, kot tudi sodobnih besedil in predstav za otroke. Sodelovali so na številnih  mednarodnih gledaliških festivalih, med drugimi v Turčiji, Uzbekistanu, Nemčiji in na Danskem ter v več ruskih mestih.

Odločitev za bralni uprizoritvi Lep dan za umret in 5fantkov.si je temeljila na njihovi želji po sodobnem tekstu, kjer vse vloge »zasedajo« ženske igralke. Jutrišnji dogodek v Vedogon gledališču so poimenovali „Iskanje drame ali Kakor si želiš“ - kajti občinstvo bo ob koncu bralnih uprizoritev in diskusiji o dramah odločilo, katero od omenjenih dveh dram bodo uprizorili v naslednji sezoni in prihodnje leto upamo tudi gostovali na Tednu slovenske drame.      


5fantkov.si / Foto: Miha Fras
Spomnimo, drama Lep dan za umret Vinka Möderndorferja je bila leta 2007 nominirana za nagrado Slavka Gruma in leta 2009 krstno uprizorjena v Prešernovem gledališču Kranj, zanjo pa so na Tednu slovenske drame leto kasneje prejeli Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev festivala; drama 5fantkov.si Simone Semenič pa je bila leta 2009 Grumova nagrajenka, doživela krstno uprizoritev v Mestnem gledališču ljubljanskem ter kar nekaj uprizoritev v tujini, med drugim na Švedskem in Bolgariji (obe uprizoritvi smo si lahko ogledali tudi na letošnjem Tednu slovenske drame).

Vedogon, Vinko Möderndorfer, Moskva, Simona Semenič