Emanat, 19. 3. 2015

BODHI Project: Matija Ferlin - študenti harmonije

Vabljeni na slovensko premiero skupinske plesne predstave Matije Ferlina z naslovom študenti harmonije. Predstava v izvedbi sedmih plesalk in plesalcev bo gostovala v nedeljo 22.03. 2015 ob 20. uri v gledališko-plesni dvorani Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana (SVŠGL).

foto: SensoReye Production

Plesalec, performer, koreograf in režiser Matija Ferlin je svoje novo koreografsko delo študenti harmonije ustvaril v okviru projekta BODHI pod okriljem Salburške eksperimentalne akademije za ples (SEAD), ki je Ferlina kot dinamičnega in interdisciplinarnega avtorja povabila k sodelovanju. V predstavi Ferlin raziskuje potencial za harmonijo ter hkrati išče nove načine artikulacije med predpripravljenim in improviziranim gibalnim materialom. Enourno skupinsko delo, pospremljeno z glasbo Clare Rockmore, ponuja nabor prodornih, surovih in turbulentnih gibalnih struktur, ki jih plesalci utelešajo skozi lastno fizikalnost in uprizoritveno vzdržljivost. študenti harmonije predstavlja nadaljevanje formalne raziskave gibalnega sistema z naslovom Izravnavanje, ki ga je Ferlin pričel razvijati s predstavo Drugi sočasno, ki je tudi njegovo zadnje skupinsko delo.

Ferlin je dobitnik številnih nagrad (Nagrada Ksenije Hribar 2013 za najboljšega koreografa, Nagrada Festivala INFANT 2013, Nagrada hrvatskog glumišta 2010) in newyorški časopis V-magazine ga je prepoznal kot enega najobetavnejših mladih koreografov leta 2011.

SEAD in projekt BODHI

Salzburško Eksperimentalno akademijo za ples – SEAD je leta 1993 ustanovila Susan Quinn z namenom, da postane center za izobraževanje in izpopolnjevanje sodobnih plesalcev in koreografov ter hkrati dinamičen prostor za predstavitev sodobne plesne umetnosti. SEAD je danes akreditirana akademija z več kot 100 mednarodnimi študenti in rezidenčnimi umetniki. Izobražuje na štiriletnem dodiplomskem programu iz sodobnega plesa ter na dveh enoletnih podiplomskih programih za koreografe in plesalce. SEAD je vozlišče različnih eksperimentalnih sodelovanj, nudi podporo rezidenčnim umetnikom, kot prostor kulture namenjen širši javnosti pa ponuja izobraževalne programe za odrasle in otroke ter organizira različne dogodke iz polja sodobnega plesa in performansa.

Podiplomska sodobnoplesna skupina PROJEKT BODHI je pričela delovati leta 2008 na salzburški Akademiji SEAD na pobudo Susan Quinn. Rezidenčno skupino sestavljajo študenti, ki so zaključili dodiplomski program iz sodobnega plesa oziroma so v zadnjem letniku programa. Namen projekta je povezati študente s profesionalnim okoljem, v katerega vstopajo, ter jim omogočiti kvalitetno ustvarjanje in predstavitev svojega dela. Projekt BODHI podpira mlade profesionalne plesalce in nove pristope h koreografiji.

Povezani dogodki