Cankarjev dom, 27. 12. 2009

Blazno resno

Blazno resno …. z Deso – slavna trilogija za mlado in staro v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj konec decembra na odru Cankarjevega doma. Za mladostnike in starše.

NE, 27. decembra 2010, ob 18.15. uri
Cankarjev dom, Linhartova dvorana
BLAZNO RESNO O SEKSU

PO, 28. decembra 2010, ob 18.15. uri
Cankarjev dom, Linhartova dvorana
BLAZNO RESNO SLAVNI

TO, 29. decembra 2010, ob 18.15. uri
Cankarjev dom, Linhartova dvorana
BLAZNO RESNO ZADETI

Decembra ljudje radi čas namenjajo gledališču, pa tudi družine več časa preživljajo skupaj. Prav zato sta Cankarjev dom in Prešernovo gledališče Kranj stopila skupaj in pripravila projekt Blazno resno … z Deso, v okviru katerega bo konec decembra v Linhartovi dvorani na ogled trilogija Blazno resno o seksu, Blazno resno slavni in Blazno resno zadeti Dese Muck, ki so jo v zadnjih nekaj sezonah v režiji Katje Pegan na oder postavili v Prešernovem gledališču Kranj. Vse tri predstave so v prvi vrsti namenjene mlajšim odraščajočim, za katere je sicer v slovenskih gledališčih razmeroma slabo poskrbljeno, tokrat pa se mladim ponuja dobra priložnost, da starše popeljejo v gledališče. Obenem bo to prva in predvidoma tudi zadnja priložnost, da si gledalci vse tri predstave ogledajo »v paketu«, saj se prvi dve predstavi po več kot uspešno odigrani poti (vsaka je imela več kot sto ponovitev) poslavljata od odrskih desk.

Avtorice mladinskih uspešnic z naslovom BLAZNO RESNO … gotovo ni treba posebej predstavljati, saj jo pozna staro in mlado. Za svojo mladinsko literaturo je Desa Muck prejela že več prestižnih nagrad in priznanj; da pa so njena prozna dela več kot primerna tudi za uprizarjanje, je dokazala že prva uprizoritev Blazno resno zadeti pred petimi leti v kranjskem gledališču z vsestransko avtorico v osrednji vlogi, kar je predstavi podelilo še prav poseben komedijski čar. Ker je uprizoritev v hipu prerasla v uspešnico, smo se v Prešernovem gledališču odločili, da uprizorimo še  Blazno resno slavne (2006) z Deso v osrednji vlogi mame in z legendarnim asistentom režije Petrom Zobcem, ki mu je knjiga tudi posvečena, ter Blazno resno o seksu (spomladi letos).  

Desa Muck je v knjigah Blazno resno … sproščeno in odkrito pisala o problemih, ki pestijo in zanimajo najstnike, da bi jih tako obvarovala pred strahom ali odporom do stvari, ki jih je obravnavala. V Blazno resno zadetih se je brez moraliziranja in sprenevedanja – ter seveda z veliko značilnega humorja – spustila v žrelo mladostniške odvisnosti od drog, ki ima globoke korenine v problematičnih družinskih razmerah. Prav zato smo se v Prešernovem gledališču odločili, da odkrito in brez sprenevedanja spregovorimo o narkomaniji, in to s predstavo, v kateri so poleg avtorice Dese Muck in naših igralcev nastopili tudi srednješolke, ki smo jih izbrali na avdiciji.

Blazno resno slavni se dotaknejo problematike slave in zvezdništva, ki so ji vse bolj izpostavljeni tudi mladostniki. Skozi oči najstnika (tudi v tej vlogi smo zasedli takrat še srednješolca) z glavno vlogo v mladinskem filmu prikaže vse sladkosti in pasti igralskega poklica, hkrati pa nam predstavi zakulisje »tovarne sanj« in komične situacije, ki spremljajo snemanje filma. Skozi komične situacije razkrivanja »drobovja« filmske mašinerije najstniški junak ob pomoči režiserja Hijacinta spozna, da je cena slave in »zvezdništva« včasih precej visoka, da pa jo je vredno »plačati«, saj je ustvarjanje filma navkljub številnim zapletom in neprijetnostim še zmeraj čarobno. Predvsem pa je pomembno zanj, saj med snemanjem osebnostno dozori ter se sprejme v vsej svoji drugačnosti in neponovljivosti.Blazno resno o seksu je bila od vseh štirih knjig največja prodajna uspešnica, kar dokazuje, da se z mladimi, ki v odraščanju potrebujejo čim več pravih informacij o spolnosti, o spremembah svojega telesa, o čustvih, ki jih pretresajo, še vedno premalo pogovarjamo. Ali pa, kar je še slabše, da se odrasli z njimi o vsem tem pogovarjamo licemersko ali vzvišeno, pogosto brez vsake poštene razlage, pred spolnostjo pa tudi svarimo in iz nje delamo tabu.

Vse tri predstave, ki si jih bo mogoče ogledati 27. (Blazno resno o seksu), 28. (Blazno resno slavni) in 29. decembra (Blazno resno o seksu) v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, je režirala Katja Pegan, ki je na oder postavila že vrsto gledaliških uspešnic za »mlade in stare«. Predstave je tandem Pegan-Muck uprizoril kot družinske komedije, torej namenjene tako mladim kot njihovim staršem.

Po prvi uprizoritvi, v nedeljo, 27. decembra, bo v dvorani Duše Počkaj tudi slavnostni sprejem za ustvarjalce in igralce vseh treh predstav.

PGK, Desa Muck, CD

Cankarjev dom, 10. 12. 2014
Simpozij o Valentini Turcu
Cankarjev dom, 19. 11. 2009
Takt